Ученици, студенти и докторанти – безплатно в градския транспорт?

Ученици, студенти и докторанти - безплатно в градския транспорт?

Снимка: БГНЕС

Ученици, студенти и докторанти да пътуват безплатно с градски транспорт в София. Това е предложение в концепция за нова тарифа за пътуване в градския транспорт в София, представена от общинския съветник от „Демократична България“ Симеон Ставрев и експерта към транспортната комисия на СОС Виктор Чаушев, предаде БГНЕС.

Още по темата

8 фев 2022 14:56

51

26 яну 2022 17:30

198

„В момента съществува държавна наредба, която определя начинът, по който такива карти се компенсират от бюджета държавата. Стойността на компенсацията е 30% от цената на месечната карта на градски транспорт. Тази цена е 50 лв. в момента, тоест държавата всеки месец превежда на Столична община 15 лв. за всяка продадена такава карта. Ние предлагаме Столична община да направи тези карти безплатни и да използва двата национални регистъра за ученици, студенти и докторанти. Спрямо данните в тях знаем, че имаме около 210 000 души в момента, които са такива. По служебен път ЦГМ да издава тези карти“, обясни Чаушев.

Според него тази карта за 210 000 души ще даде възможност общината да обоснове пред държавата нуждата от това да получава много по-висока държавна субсидия.

В момента Столична община калкулира на година около 17 млн. лв. приходи от продадени такива карти и получена държавна компенсация. „Когато имаш издадени карти за 210 000 души безплатни, държавната компенсация за тях в рамките на една година става 37,8 млн. лв.“, заяви Чаушев.

Сред това, което се предлага да отпадне е картите, които са само за част от градската мрежа и талоните за 10 пътувания. Билет за пътуване с прекачване до 60 мин. на цена от 2,40 лв. е от новите неща, които се предлагат, както и 24-часова карта за 6 лв.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)