Любопитно

Учени: Не се страхувайте от солта!

Напоследък все по-често чуваме, че трябва да намалим количеството сол, което консумираме. Но американски учени от университета в Колорадо са представили данни, че недостатъчното количество сол в организма има вредно въздействие върху мозъка. Особено е опасно при възрастните хора, подчертават експертите.

[ad id=“225664″]

Изследователите твърдят, че дори малката липса на натрий в организма на възрастните хора може да предизвика спад в когнитивните функции, т.е. да намали качеството на мисловните процеси в мозъка, да влоши паметта и вниманието. Този извод е направен след наблюдение на над 5000 мъже над 65-години в продължение на четири години.

[ad id=“236999″]

Липсата на сол в тялото може да се характеризира с патологичното състояние хипонатриемия, при което нивото на натрий в кръвта пада под 135 mmol/L. В хода на изследователския проект подобно нарушение е било регистрирано при 100 участници. При началото на наблюденията, тези доброволци не показвали външни симптоми, че тялото им изпитва недостиг на натрий.

„Леко понижаване на нивото на натрий в кръвта обикновено остава незабелязано, тъй като в началните етапи не се наблюдават симптоми при възрастните хора. Но с времето увеличаващият се недостиг на натрий се отразява и промените в когнитивната функция стават все по-чести“, каза д-р Кристен Новак, един от изследователите.

[ad id=“237001″]

Мъжете, наблюдавани от учените, са разделени на групи: първата – с нивото на натрий 126-140 mmol/L, а втората – със съдържание на натрий в интервала 141-142 mmol/L. До края на проекта станало ясно, че при мъжете от първата група има риск от 30% да страдат от когнитивни увреждания и риск от 37% да развият прогресивно влошаване на мозъка в бъдеще.

[ad id=“238430″]

Учените предупреждават, че може да се развие хипонатремия, ако солта се изхвърля при приемането на диуретици, хормонални нарушения или периферен оток.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова