Учени предупреждават за унищожителни земетресения през 2018 година

През 2018 година може да има силни земетресения по целия свят заради промяна в скоростта на въртене на Земята, предупреждават учени, цитирани от световни информационни агенции.

На ежегодна среща на Американското геоложко общество – Ребека Бендик от Университета в щата Монтана и Роджър Билъм от щатския университет на Колорадо, обясниха разкритията си, че малки изменения във въртенето на Земята могат да предизвикат големи промени на планетата и да доведат до движение на тектонични плочи.

Те прогнозират най-голямо влияние да има в екваториалните региони, където живеят около 1 милиард души.

Корелацията между въртенето на Земята и сеизмичната активност е силна и подсказва, че ще има увеличаване на броя на земетресенията през следващата година, поясни Билъм пред вестник „Гардиън“.

[ad id=“263680″]

Учените са изследвали всички земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер през последното столетие. Те са установили пет периода на увеличена сеизмична активност, която се случва приблизително в интервал от 32 години. Тогава има години, през които са регистрирани по между 25 и 30 силни земетресения. През другите години има средно по около 15 големи земетресения за 12 месеца, твърди Роджър Билъм.

Последният период на намаляване на сеизмичната активност започна преди четири години, след унищожителните земетресения в Хаити и Япония през 2010 и 2011 година, при които загинаха над 118 000 души.

Заключението е ясно. Следващата година трябва да видим значително увеличаване на броя на силните земетресения„, прогнозира американският учен.

Учените очакват последните земетресения в Мексико, Иран и Ирак да бъдат последвани от много по-силни през следващата година.

„До момента имаме около 6 силни земетресения. В началото на 2018-а може да имаме 20“, смята Билъм.

Откритията на Билъм и Бендик са потвърдени и от други учени. Американската космическа агенция – НАСА, е изготвила модели на глобални явления, сред които и океанското течение „Ел Ниньо“. Смята се, че те могат да променят въртенето на Земята.

[ad id=“225664″]

Все пак – трябва да отбележим, че по-голяма част от учените са категорични, че е невъзможно да бъдат прогнозирани земетресенията.

scoop.co.nz / news.bg


image0 (9K)