Учителка в детска градина, уволнена след повдигнати обвинения, че е биела децата с пръчка, е върната на работа от съда

Учителка в детска градина, която е била уволнена след повдигнати обвинения, че е биела децата с пръчка, е върната на работа след спечелено дело в съда, съобщи Нова

Притеснените родители са възмутени от решението. Случаят е от град Камено.

Миналата година родители са подали оплакване, че децата им са били бити от възпитателката, а тя е била уволнена дисциплинарно. Учителката обаче завела дело срещу общината и детската градина и го спечелила, въпреки показанията на психолозите, че е осъществяван тормоз върху децата.

Бистра Костадинова е родител на едно от тормозените деца. Тя разказва, че обвинената е нашамарила детето й, защото му се ходело до тоалетна. За случая жената разбира от другите деца. След дни дъщеря й разказва, че учителката е набила децата с пръчка, защото не са искали да спят. Други родители също споделят за случилото се.

„Тояжката е плашилото, което стои зад ъгъла. Безспорен факт е, че е ползвана рядко, но е ползвана. Самото психическо насилие не е малко, децата го помнят. Правих им атестиране доста време след историята. Поне половината съобщаваха, че са удряни и нагрубявани“, разказа Кети Байчева – психологът, говорил и с децата, и с родители, и с преподавателката.

Директорката на детската градина решава да уволни учителката. Тя твърди, че е взела решението заради желанието си да опази здравето на децата.

„Имах шест сигнала срещу учителката. След проведена родителска среща, тя така и не се извини на родителите. Госпожа Раданова отричаше да е ползвала тоягата“, разказа бившата директорка.

Ръководство сега обаче е длъжно да възстанови възпитателката на работа след решението на съда. А общината е осъдена да плати 8 000 лв. обезщетение на Мариана Раданова.

„Всичко това са долни лъжи, които са насочени към уронването на авторитета ми. От 2010 година работя в тази градина и никой не се е оплакал от мен. С тази коледарска гега потропах само по земята, за да предизвикам шум и да ги укротя. Всички обвинения бяха доказани като неоснователни“, заяви тя.

Родителите са категорични, че ако възпитателката се върне на работа, ще отпишат децата си от детската градина.

 


image0 (9K)