Фалитът на британския туроператор „Томас Кук“ ще засегне и българския туризъм

Фалитът на британския туроператор „Томас Кук“ може да засегне и българския туризъм. Това ще стане, ако повече от половината гости в даден хотел са клиенти на компанията и има неуредени плащания, каза за „Хоризонт“ Бранимир Миланов – председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той уточни, че хотелите сами се договарят с туроператорите.

Щетите за българския туризъм ще са в две направления, заяви пред „Хоризонт“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, според когото „фалитът на британския туроператор ще предизвика цунами в туризма“.

Той смята, че „Томас Кук“ има значителни задължения към български хотелиери, а освен това няма да бъдат реализирани бъдещи пътувания до края на сезона. Драганов посочи още, че авиокомпанията извършва значителен дял от летните чартърни полети до Варна и Бургас.

Фалит на български туроператор, ако е бил посредник

Възможно е да се стигне до фалит и на български туроператор, ако той е бил посредник на фалиралата компания „Томас Кук“, заяви още Румен Драганов.

„Томас Кук“ не е регистриран в регистъра на туроператорите и туристическите агенции в България, което означава, че той работи с посредник. Но сега се оказва, че има и хотели, които директно са работели с него. Те попадат извън чл. 61 от закона и останалите членове, които третират фирми, регистрирани в страна на ЕС и съответно включването им в нашия регистър и съответно застраховка и отговорност на туроператора. Което означава, че щетата може да достигне близо 100 млн. лв.“, каза Драганов.

„Всеки хотел индивидуално се договаря с туроператора, с онлайн платформи, с корпоративни клиенти. В зависимост от това какъв е процентът на договореност с туроператора, разбира се в частност, да речем случаят с „Томас Кук“, съответно ще има или няма да има някакви последствия за него. Още повече, че договорите са съвсем индивидуални, възможно е някъде разплащанията да са приключили, някъде да има и възможност някой да не си е получил парите“, обясни Бранимир Миланов.

Около 2300 човека са засегнати от фалита „Томас Кук“ само в Бургас. От летището в „Сарафово“ днес са били планирани два полета за Бирмингам и Манчестър, които са били отменени.

Британският туроператор фалира, след като в последната минута се провалиха на преговорите да бъде спасен. Правителството в Лондон увери, че ще бъдат организирани полети, с които да се приберат 150-те хиляди британски туристи по целия свят, включително от български черноморски курорти.

В момента „Томас Кук“ има около 600 000 клиенти, почиващи на различни места по света.

„Предприели сме всички необходими стъпки, така че туристите, които са резервирали места, да бъдат върнати обратно. По данни на британското посолство в България има около 2500 туристи, които са пристигнали с фалиралата британска авиокомпания „Томас Кук“. Това съобщи на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде Novini.bg

Информацията от правителството на Обединеното кралство е, че задълженията ще бъдат покрити за туристите, добави тя.

Утре съм свикала среща с всички туроператори, за да можем да получим по-ясна информация от бизнеса какви биха били последиците от фалита, каза Ангелкова.

Всички 6000 хотела по света, с които оперира „Томас Кук“, ще получат своите плащания, така че да бъдат покрити разходите на хотелиерите по тези туристи, заяви министърът.

Следим ситуацията непрекъснато, така че максимално да минимизираме щетите в България, добави Николина Ангелкова.

Със сигурност този фалит ще доведе до сериозни затруденния за планирането на следващия летен туристически сезон у нас. Предстои изключително сериозна работа, подчерта тя.

Ангелкова не потвърди появилата се информация, че вследствие на фалита на „Томас Кук“ има риск за фалит на български туроператор, но отбеляза, че създалата се ситуация ще затрудни работата на всички български туроператори.

Министърът уточни, че досега около 400 000 туристи са идвали у нас с британската авиокомпания, като „Томас Кук“ е осигурявала от 30 до 50% от полетите, с които през лятото у нас идват британски туристи.

Компанията няма регистриран клон в България, посочи още Николина Ангелкова.

Източник: БНР, Новини.бг


image0 (9K)