Фандъкова уволни зам.-кмета по култура и образование Тодор Чобанов

Голямо забавяне на проектите за реставрацията на минералните бани в „Овча купел“ и „Горна баня“ е причината за оставката на зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов

Това обяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети приюта за кучета в с. Сеславци във вързка с кампания на ОП „Екоравновесие“ за осиновяване на кучета.

По-рано днес от пресцентъра на общината съобщиха, че кметът Фандъкова е поискала оставката на Тодор Чобанов като зам.-кмет по култура и образование.

Столичният кмет благодари на Чобанов за неговия принос в сферите, които работи в София и подчерта, че той е доста сериозен, особено в сферата на археологията. Заедно с него изградихме Музея за история на София, Подземния археологически музей в църквата „Света София“. Но в същото време под негово ръководство се забавиха други проекти и то чувствително, подчерта кметът. Това е проектът за реставрацията на минералната баня в Овча купел, както и на банята в Горна баня. Това беше важна задача, която имаше конкретни срокове и ангажименти, които бяхме поели пред хората. Наложи се процедурата за банята в Овча купел да се прекрати, съобщи кметът. Сега трябва да се обявява наново. Това забавя всичко, каза Фандъкова.

Според нея трябва да се работи по-активно и по-динамично. Такава е нашата работа. Чобанов е прекрасен млад човек с голямо бъдеще в науката. Той самият помоли да се съсредоточи в доктурантурата, която прави в сферата на археологията. В същото време ни трябва човек, който да е много енергичен, да може да представя много по-активно културните събития в София, богатия културен календар на общината, обясни столичният кмет.

Според кмета Фандъкова финансови загуби от забавянето на проекта няма. Процедурата за проекта за банята в Горна баня може да бъде обявена наново другата седмица. Но това по думите ѝ ще доведе до огромно забавяне.

Относно назначаването на нов зам.-кмет по култура и образование Фандъкова каза, че има няколко имена предвид. Тя каза, че новият зам.-кмет по култура трябва да има опит, да е работил в сферата на културата, да е енергичен и креативен.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)