ФАЦ: Западът трябва ясно да покаже на Путин къде минава червената линия

Райнхард Везер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, Дойче Веле

Когато руските военни части, разположени през последните седмици по границата с Украйна, се завърнат обратно в базите си, напрежението в региона ще спадне. Но още е рано за успокоение. Едва в течение на следващата седмица ще знаем дали тези войски наистина ще бъдат изтеглени.

Военната техника остава

Допълнителен фактор на несигурност през следващите месеци ще бъде и това, че значителна част от разгърнатата там военна техника ще остане чак до септември край границата с Украйна – заради планираните големи маневри „Запад-2021″. Това, което при всички случаи остава, е въпросът какво целеше Кремъл с тази военна демонстрация на сила. Вследствие на уж планираното прекратяване на ученията сега във всеки случай отпада основателността на твърденията на Москва, че Русия е искала да гарантира сигурността си по време на маневрите на НАТО „Defender Europe-2021″ в Югоизточна Европа. Тъй като тези маневри ще се състоят едва през май, когато руските войски отдавна трябва да са се върнали в казармите си.

За червените линии

Да държи Запада в неизвестност е част от сметките на Путин – това беше и посланието на тази част от обръщението му пред двете камари на парламента в сряда, в която той говори за червените линии на Русия, които ще бъдат дефинирани според конкретния случай. Западът би трябвало да отговори с обратното на това: да отправи ясни съдържателни послания към Москва, сочещи къде точно преминават червените линии, които тя не бива да прекрачва.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)