ФБР събира данни за щурмувалите Капитолия

Федералното бюро за разследване създаде уебсайт, на който да събира информация, снимки или видеокадри с образите и действията на онези привърженици на Тръмп, които щурмуваха сградата на американския Конгрес във Вашингтон в сряда. „ФБР приема данни и дигитални видеоматериали, отразяващи бунта и насилието в Капитолия и в района около сградата“, написа агенцията на уебсайта си, предаде Нова телевизия.

Разследващите снощните събития ще могат да използват огромен доказателствен материал от първа ръка, тъй като самите нарушители на обществения ред са пуснали видеокадри и снимки за щурма в социалните мрежи. Много от техните лица са ясно разпознаваеми, защото те игнорираха изискването за носене на маски въпреки вилнеещата в САЩ пандемия от коронавируса.

А министерството на отбраната – Пентагонът – свика около 6200 членове на Националната гвардия от шест североизточни щата, които да помогнат на полицейския отряд, осигуряващ охраната на Капитолия, и на другите сили на реда във Вашингтон след снощните бурни събития в столицата, в които има загинали и ранени.

Започна се: Привърженици на Тръмп нахлуха в Американския сенат

Действащият шеф на Пентагона Кристофър Милър подписа заповеди, мобилизиращи за до 30 дни части от Националната гвардия в щатите Вирджиния, Пенсилвания, Ню Йорк, Ню Джърси, Делауер и Мериленд.

Според служител от министерството националните гвардейци имат задачата да помогнат за обезопасяване на Капитолия и околния район до и по време на церемонията по полагане на клетва от новия президент Джо Байдън на 20 януари. Гвардейците ще пристигат постепенно през следващите няколко дни. Те няма да бъдат въоръжени, няма да бъдат екипирани с облекло и атрибути за борба с безредици, каза служителят, пожелал анонимност.

 


image0 (9K)