Фед: Ястребовият ни полет все още е далеч от своя край

Фед: Ястребовият ни полет все още е далеч от своя край

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Тази седмица няколко представители на Федералния резерв на САЩ направиха изказвания, които инвеститорите следиха отблизо и се отразиха на световните фондови пазари.

Ако трябва да се обобщи посланието на централните банкери, то е следното: ястребовият* полет на банката все още не е приключил.

В края на юли Фед одобри второ поредно лихвено повишение в размер на 75 базисни пункта (б.п.) и посочи, че е възможно да има още един агресивен ход. Пазарите обаче приеха коментара като знак, че темпът на парично затягане може да се забави.

Още по темата

Тогава немалко анализатори и икономисти предупредиха, че инвеститорите са реагирали прибързано на решението на централната банка.

„Пазарите първо действаха и после задаваха въпроси“, коментира Нийл Дута, ръководител по проучвания за щатската икономика в Renaissance Macro Research LLC, цитиран от Bloomberg. „Не смятам, че инфлацията ще съдейства по начин, който да прави лихвените понижения правдоподобни. Пауъл многократно посочи, че икономиката трябва да се забави, за да се изпълнят целите. Лека рецесия вероятно няма да свърши работа. Ще трябва да направят повече от това“, допълни Дута.

Роберто Перли и Бенсън Дюрхам от Piper Sandler посочиха, че ръстът в борсовите индекси и по-големият спад в доходността по краткосрочните облигации спрямо този при дългосрочните са „класическата пазарна реакция, която би могла да се очаква, ако възможността от лихвени понижения се е увеличила или времето за тях е било изместено за по-рано“.

И явно, за да няма неразбрали, Фед пое нещата в свои ръце, като няколко ръководители на банката ясно заявиха, че лихвените повишения ще продължат.

„Фед дори не е близо до финала на битката си срещу най-високата от десетилетия насам инфлация“, каза във вторник управителят на Фед в Сан Франциско Мери Дели.

„Имахме добро начало и се чувствам много доволна докъде сме стигнали до момента“, но инфлацията е „твърде висока“, призна Дели.

„Все още сме непоколебими и абсолютно обединени за постигането на ценова стабилност, която не означава инфлация от 9,1% – означава нещо, по-близко до инфлация от 2%, следователно има дълъг път за извървяване“, допълни централният банкер.

По-късно същия ден ръководителят на Фед в Чикаго Чарлз Евънс посочи, че през септември банката може да повиши лихвите с 50 б.п., но е възможно да бъде дискутиран и още един ход от 75 б.п.

„Ако наистина помислиш, че нещата не се подобряват… 50 б.п. е разумна оценка, но 75 б.п. също биха били добре (като ход)“, коментира Евънс.

Още по темата

В сряда председателят на банката в Сейнт Луис Джеймс Булард, познат като един от най-изявените ясреби сред редиците на Фед, завиши вижданията си за подходящото лихвено равнище за края на 2022 г.

„Смятам, че през второто тримесечие инфлацията бе по-висока, отколкото бях очаквал. Сега, след като това се случи, смятам, че ще трябва да достигнем по-високо ниво спрямо това, което посочих преди“, каза Булард.

Централният банкер визира основния лихвен процент на Фед, който според него вероятно ще трябва да достигне равнище от 3,75-4% до края на 2022 г. Той изрази увереност, че Фед може да продължи да покачва лихвите, като едновременно осигури меко приземяване на икономиката. Последните данни показаха, че щатската икономика се е свила за второ поредно тримесечие до края на юни, записвайки спад от 0,9 на сто.

Източник: Bloomberg L.P.

Към момента лихвата се равнява на 2,25-2,5%, след като Фед я повиши вече четири пъти тази година с общо 225 б.п.

Въпреки заканите сред някои анализатори вече има опасения, че Фед може да прибърза и да реши, че работата е свършена. Предстои следващата седмица да бъдат публикувани нови данни за потребителските цени, като очакванията са те да покажат значително забавяне на инфлацията.

Лорънс Самърс, бивш финансов министър на САЩ, смята, че новите данни ще накарат Фед да си помисли, че всичко е точно, когато реално има нужда от още действия.

„Опасявам се, че ще видим някои добри новини за инфлацията“, каза Самърс, цитиран от Bloomberg. Заедно с някои признаци на икономическо забавяне, опасността се крие в това, че данните „ще накарат Фед да си помисли, че нещата са под контрол“.

Щатската икономика обаче продължава да е в „презагрято“ състояние, което се доказа и от данните за пазара на труда и заплатите, публикувани в петък (5 август).

Те показаха, че новооткритите работни места извън селскостопанския сектор са нараснали с 528 хил. през юли, а безработицата е спаднала до 3,5%. За сравнение – прогнозите на Dow Jones бяха за резултати от съоветно 258 хил. и 3,6%.

„Всичко в тези цифри ми говори за прекомерно загряване, което все още не е под контрол и не е на път да бъде под контрол“, предупреди Самърс.

Той подчерта че Пол Кругман, носител на Нобелова награда за икономика, също е предупредил, че все още не е време Фед да промени посоката на курса си – нещо, което инвеститорите вече очакват.

По-рано Кругман написа в New York Times, че „предстоящите добри новини за краткосрочната инфалция не са доказателство, че стратегията вече е проработила и съответно не оправдава промяна към по-лесни пари“.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното „ястреби“, а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ – б. а.

https://www.investor.bg/….


image0 (9K)