Световни новини

Фейсбук и убийството на живо

Баща убива 11-месечната си дъщеря – на живо по Фейсбук. Видеото със зловещото престъпление е гледано стотици хиляди пъти. Докъде стигна обществото ни?

Майката на убитото момиченце

Преди броени дни в Тайланд един баща уби 11-месечната си дъщеря. Убийството бе предавано на живо по Фейсбук – от неговия личен профил. Американският концерн изтри видеото, но вече беше твърде късно: то беше гледано стотици хиляди пъти. Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг призна, че социалната мрежа има да върши още много работа.

Убийството е едно от най-тежките престъпления – спор няма. А когато се излъчва на живо по Фейсбук? Прави ли го това още по-тежко престъпление? Едва ли. Но фактът, че подобно отвратително съдържание „се радва“ на публика в интернет, а вероятно служи и за пример за подражание, говори много лошо за нашето общество.

Брехт и теорията за радиото

Всичко започва през последните години на Ваймарската република с… радиото и поета и драматурга Бертолт Брехт. Той е бил въодушевен от новата за онова време медия и в свои публикации формулира своята теория за радиото. Според него, за разлика от вестниците и книгите, радиото е трябвало да превърне обмяната на идеи и мисли в двупосочна улица. Брехт пише: „Радиото би било най-великолепният апарат за комуникация в обществения живот, изграден на базата на огромна канална система. Но при положение, че то не само предава, а и приема, т.е. ако даде възможност на слушателите не само да слушат, а и да говорят“.

Навремето обаче властниците в Германия, а и не само там, нямат никакъв интерес да „дадат думата на слушателите“. Около 80 години по-късно концерни като Фейсбук превръщат представата на Брехт за „най-великолепния комуникационен апарат“, изграден на базата на „огромна канална система“ – в случая интернет, в реалност за всеки. Така бяха потвърдени предсказанията на творци като Анди Уорхол и медийния философ Маршъл Маклуън, които бяха уверени, че „в бъдеще всеки ще има шанса да стане известен поне за 15 минути“.

За отвратителното съдържание в мрежата

И преди години имаше дискусионни форуми и блогове, в които всеки само с няколко клика на мишката можеше да стане издател на собственитие си мисли за потенциално огромна публика по целия свят. Потребителите от първите години на интернет съзираха в това, което бе наречено „Web 2.0“, зората на новото демократично съвремие.

Оттогава насам обаче станахме свидетели на неочакван завой по пътя към демокрация в мрежата: в посока към популизма, към насаждането на омраза и към все по-отвратителни постинги. В интернет се появиха омразни писания, както и видеоклипове, показващи реално или инсценирано насилие. Тяхното разпространение ставаше все по-лесно и през изминалите години тези съдържания неизбежно попадаха там, където има най-много читатели и зрители. А именно: в леснодоснъпните Фейсбук и сие.

Само със забрани няма да стане

Няма защо да се питаме какво остана от визионерските идеи на мислителите. Няма защо да се възмущаваме от убийци, които получават своята 15-минутна слава, разпространявайки на живо ужасяващите си престъпления. Не си струва да се възмущаваме и от фирмите, които чрез популярността на подобни чудовищни престъпления печелят пари от реклами. Въодушевени от новата медия, администраторите на Фейсбук и компания създадоха платформи, които почти не могат да бъдат контролирани структурно, количествено и качествено. Нещо, което визионерите не са могли да предположат.

Може да се направи само едно: информациите за всеки единичен случай, които стават известни именно чрез Фейсбук и сие, да се използват за ефикасна борба срещу престъпността. А опитът, който събираме сега в мрежата, да бъде използван за по-съзнателното и по-добро бъдещо развитие на информационното общество. Забраните, контролът и блокирането са само един от възможните пътища. И то: не най-добрият. Защото и убийствата са забранени открай време, но все още ги има…

Източник: Дойче веле

Иван Дарийков

Share
Published by
Иван Дарийков

Recent Posts

Премиерът Главчев ще инициира среща със здравния министър във вторник

Той посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”...

2 минути ago

Един от най-натоварените столични булеварди остава с две ленти

Изненадващите промени в центъра на София покачиха напрежението...

37 минути ago

Градушка колкото орех удари Кърджалийско и Смолянско

Над 20-30 л/кв.м паднаха за час...

51 минути ago

Австрийската полиция задържа българин, превозвал нелегални мигранти

Мъжът признал, че пътувал до Австрия няколко пъти месечно...

51 минути ago

МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол

Съставени са 3253 фиша и 801 акта...

един час ago

Нов живот за легендарната болница в Радунци, комплексът ще е готов през 2026 г.

Инвеститор ще я възстановява, ще има болнична част и санаториум...

2 часа ago
image0 (9K)