Фестивал на Бузлуджа събира средства за опазване на външните мозайки

ЗАРАТА: Фестивал на Бузлуджа на 23-25 юли събира средства за опазване на външните мозайки на паметника, съобщават от Фондация „Проект Бузлуджа“ – организатори на събитието, заедно с Bar Dak, Малин Миланов – Монти и с подкрепата на Община Казанлък, партньори и доброволци.

В Open Buzludzha Fest ще се включат Стефан Вълдобрев и Иван Шопов – в петък, „Уикеда“ и „Оги 23“ – в събота, Мила Роберт – в неделя, и много други музиканти. Събитието на поляната при хижа „Бузлуджа“ е под мотото „Музика за мозайка“. Ще има и специално изграден палатков лагер.

Фестивалът обединява желанието за слънце, планина, музика, културно наследство, вкусна храна и любопитни дейности. Средствата от събитието ще бъдат използвани за паметника на Бузлуджа, като настоящата цел е набирането на 64 000 лв. за опазване на външните мозайки.

Цената за тридневен билет е 35 лева, а за еднодневен – 25 лева. При закупуване на шест билета, седмият е безплатен. Билети могат да се купят на място или в системата на Evedo, EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

Билетът е и още един начин да дарите за каузата, дори ако нямате възможност да присъствате на фестивала, посочват организаторите. Къмпингуването на палатки е безплатно, както и входът за деца под 10 години.

С дишащ текстил са опаковани мозайки на чинията на Бузлуджа

„Не да запазим символа, а историята“. Започна реставрацията на Бузлуджа

Фондация за спасяване на паметника на Бузлуджа обяви две места за доброволци

Фестивалът е кулминация на представянето на „Плана за опазване и управление“ на паметника Бузлуджа, който е плод на двугодишната работа на международен екип от експерти. Резултатите ще бъдат презентирани за пръв път в рамките на фестивала и на международната конференция за дисонантно наследство, непосредствено преди него на 22 и 23 юли в Историческия музей „Искра“ в Казанлък.

По време на проучването и анализа на паметника Бузлуджа е установено, че най-ценният и едновременно най-застрашен елемент са мозайките от 924 квадратни метра. Благодарение на програмата „Keeping it Modern“ на фондация Гети, с финансиране от 60 000 долара са стабилизирани мозайките. Изграден е и временен заслон за предпазване на вътрешните мозайки от атмосферните условия.

 


image0 (9K)