Филми за приключения в близки и далечни страни. Вход – свободен!

От 24 април до 26 април, от 18:00 на 24 април до 21:00 на 26 април в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, ще имаме възможността да гледаме изключително интересно планинарско и екстремно кино. Вход свободен!

Програмата е повече от любопитна. Изберете си:

Дни на планинарското и екстремно кино в Стара Загора – 24, 25 и 26 април!

24 април, 18.00-18.10 – откриване

18.10-18.30 презентация на Жеко Вътев за тазгодишното му посещение в най-интересните планински райони на Нова Зеландия.

18.30-18.40 – “Маратон на Юнгфрау” (Германия, 2016, Йохен Шмол, 10’)

Не, в този къс, но изключително динамичен филм не става дума за прочутото едноименно планинско бягане, а за преодоляването на над 3200 метра положителна денивелация при изкачването на Юнгфрау (4156 м) от Рогер Шели и Давид Хефти по уникален маршрут, който обединява всички разновидности на алпинизма и буквално започва от вратите на домовете им.

18.40-19.20“Project BIG ICE: Patagonia” – първа фаза” (България, 2017, Бранислав Бранков, 40’)

През април 2017 г. българските изследователи Бранислав Бранков и Кирил Трифонов пътуват до Южна Патагония, за да проучат и да се подготвят за прекосяване по цялата дължина на Иело Континентал – най-трудното и технично ледено поле на планетата. Южната ледена шапка на Патагония представлява над 400 км непрекъснат лед и е второто най-голямо ледено поле извън полярните области. Границите му се простират между масивите Серо Торе и Фицрой на изток и Тихия океан на запад. Характерът на тамошната природа прави невъзможно съществуването на какъвто и да било живот върху леда. По време на престоя си върху леденото поле екипът на “Project Big Ice: Patagonia” се сблъсква с тежки физически и психологически предизвикателства и сериозни неконтролируеми опасности… Един филм за преживяванията в края на света, където оцеляването зависи изцяло от правилността на взиманите решения и предприеманите действия…

Наградата за български филм от Банскофилмфест’ 2017.

[ad id=“225664″]

19.20-19.45“Трикуни и плетено конопено въже” (Канада, 2017, Грег Грандсън, 25’)

Филмът разказва историята на четирима алпинисти, които които правят възстановка на изкачването по Бугабуу Спайър в планинската верига Пърсел, на 50 км от Брискоу в Британска Колумбия, осъществено през 1916 г. под ръководството на легендарния планински водач Конрад Кейн. Стремейки се към историческа точност и достоверност, четиримата участници в експедицията – Брайън Томпсън, Робер льо Лен Блан, Гари Рейс и Наталия Даналачи, използват само алпийско оборудване от началото на миналия век. То включва дървени клинове за лед, конопени въжета, обувки с трикуни, брезентови палатки, вълнени дрехи. Дори храната им е същата, както преди 100 г. – например сушеното козе месо. “Причините да реализираме този проект са много, но главната е, че наистина искахме да да се почувстваме както преди 100 години” – казва организаторът на начинанието Брайън Томпсън.

19.45-19.55 – почивка

19.55-20.03“Мар Алварес” (Испания, 2016, Джон Еранс, Гералд Перис, 8’)

През пролетта на 2014 г. Мар Алварес стана петата жена в света, която успява да изкачи маршрут от 9a (5.14d) категория. Особено интересен и впечатляващ е фактът, че тя не е професионална спортна катерачка, а от години работи като пожарникарка.

20.03-21.16“Дхаулагири, изкачването на Бялата планина” (Аржентина, 2016, Кристиан Арбарук, Гилермо Глас, 73’

Четирима аржентински приятели – Гилермо, Кристиан, Себастиан и Дарио, решават да направят документален филм, разказващ за изкачването им на Дхаулагири (8167 м). В хода му Дарио умира по време на солов опит за стигане до върха. След края на начинанието Гилермо започва да заснема второто пътуване на спътниците си по маршрута на експедицията, опитвайки се да намери отговори на въпросите, които го измъчват от деня на фаталния инцидент.

25 април

18.00-18.12 “В търсене на собствената същност” (Германия, 2017, Улф Вогенщайн, 12’)

В един въздействащ късометражен филм 70-годишният днес Бернд Арнолд, най-добрият катерач по пясъчниците на Саксонска Швейцария, търси връзката между успехите в катеренето и своите преживявания.

[ad id=“263680″]

18.12-19.05“Пемба се завръща в Голи” (Испания, 2017, Хосеп Перес, 53’)

Пемба е от племето на шерпите, известно в цял свят с работата си за западните алпинисти при изкачванията им на най-високите върхове. Но Пемба не е изкачила нито един връх. Тя е народна певица, която напуска страната си през 90-те години на ХХ век, по време на гражданската война, и започва нов живот със семейството си в Каталуня, Испания. Двадесет години по-късно тя решава да се върне в родното си място Голи – малко селце в самото сърце на Хималаите, напълно изолирано от останалия свят и от прогреса, за да организира концерт и да преоткрие това кътче от рая, където е израснала. По време на своето пътуване тя ще ни покаже живота в едно от най-митичните места на Земята чрез разказите на десетима души – земеделец, монах, учител, шаман, планински водач и т. н.

– Специално споменаване от Журито на Банскофилмфест’ 2017.

19.06-19.20“Царството на вулканите” (Австрия, 2017, Флориан Алберт, 14’)

Две седмици Дарян, Фло и Маню се спускат по ледените кулоари в Царството на вулканите – Исландия, а вечерите прекарват в най-големия кемпър на острова. Всеки ден се сблъскват със зашеметяващите светлини и багри на Севера, с линии за каране, които завършват на самия бряг на морето, с пронизващ вятър по била и стени, с уникални хора и с проблеми в отношенията между чайки и… дронове с кинокамери. С една дума – преживяват едно много специално приключение. прожекции

19.20-19.30 – почивка

19.30-20.08“Огледалната стена” (Великобритания, 38’)

Необходимостта от приключения и търсене на предизвикателства е естествен инстинкт за много хора. У Лио Хоулдинг тя се проявява в организиране на експедиции до труднодостъпни обекти с невиждана техническа трудност и в компанията на изключително силни участници. Но след смъртта на дългогодишния му партньор Шон Стенли Лиъри и раждането на дъщеря му Фрея Лио се отправя на поредната си експедиция с променени разбирания и съвсем нов екип.

20.08-21.00“Навлизане в две вселени – епопея в Гренландия” (Германия, 2016, Йохен Шмол, 52’)

Трима носители на престижната награда “Приключенец на годината” на списанието “National Geographic” (една от тях е сестрата на Ерик Макнейър-Лондри, един от официалните гости на Банскофилмфест’ 2017 – Сара) предприемат необикновена каякарска мисия в Гренландия. Със ски и кайтове те теглят своите каяци 1000 километра през ледената пустош, а после правят спускане по най-северната река, по която някой някога е гребал.

– Наградата за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2017.

26 април

18.00-18.45“Майка” (Полша, 2017, Войтек Козакиевич, 45’)

Много занимаващи се със спорт жени се изправят пред избора: да създадат семейство или да останат верни на своята страст? “Преди всичко съм майка, но без катеренето не бих била тази, която съм. Бих била някаква съвсем друга личност” – казва Кинга Очиепка-Гжегулска. Имайки две деца, тя не се отказва от увлечението си и решава да си върне спортната форма. Това е откровен разказ на една от най-ярките и най-важните фигури в историята на полското спортно катерене.

[ad id=“236993″]

18.46-18.54“Потайности” (САЩ, 2015, Скип Армстронг, 8’)

Импулсът идва, когато Кристъл Райт вижда от птичи поглед реещи се над пустинния пейзаж B. A. S. E.-скачачи. И това кара нея, приключенския фотограф, да търси ново поле за изява. Което скоро се превръща в мания.

18.56-19.15“Когато планините бяха диви” (Албания, Австрия, 2015, Йоханес Хофман, 19’)

Група от петима приятели – скиори, сноубордисти и филмов оператор, тръгват със своя ван да търсят дивата страна на Балканите. Преди да стигнат до крайната си цел – планините в Албания, те преминават през райони, където личат следи от войната след разпадането на Югославия.

– Специално споменаване от Журито на Банскофилмфест’ 2017.

19.15-19.25 – почивка

19.25-21.01 – “Бунтарят – легендата Фред Беки” (САЩ, 2017, Дейв О’ Лъски, 96’)

Филмът е посветен на един от най-влиятелните американски алпинисти за всички времена – Фред Беки, който изоставя общоприетите норми на поведение и материалния комфорт, за да избере чергарския живот на скитащ алпинист. Той прави многобройни свръхтртудни изкачвания, които много дълго са смятани за невъзможни. Бунтарят Беки изгаря мостовете след себе си, бяга от славата и живее като самотник – единствено с мисълта за следващия връх. Оказва се, че през цялото време си е водил записки, в които е разговарял със себе си и е анализирал ставащото около него. Еколог още от времената, когато това понятие не съществува, той е автор на 13 фундаментални книги, които са като пътепоказатели за младите поколения. Фред Беки не се боeше от предзвикателствата, дори и на 94 години. Почина на 30 октомври 2017 г.

Голямата награда от Банскофилмфест’ 2017.

Заповядайте!

Организаторите си запазват правото за промени в обявената програма.

Организатори:

Туристическото дружество Сърнена гора – Стара Загора,

Регионалната библиотека Захари Княжески – Стара Загора,

Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”.


image0 (9K)