Финансират 100 нови социални услуги за възрастни хора

домакинствата в страната

[ad id=“263680″]

Заместник-министър Росица Димитрова представи План за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа по време на заседание в Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. В него е предвидено изграждането на 100 нови социални услуги за 2 140 потребители. За целта ще се реализират няколко операции, както по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., така и по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. (ОПРР).

[ad id=“225664″]

Чрез реализиране на операция „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ по ОПРР със средства в размер на 41,3 млн. лева ще се финансира изграждането, ремонта, обзавеждането и оборудването, необходими за създаване на нови социални услуги: 6Дневни центрове за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства и 68 Центрове за грижа за хора с увреждания и възрастни хора (за лица с психични разстройства, лица с умствена изостаналост, лица с различни форми на деменция и възрастни хора в невъзможност за самообслужване). От Агенцията за социално подпомагане съвместно с НСОРБ са разработени проекти на Карти на резидентните услуги и Карти на услугите за подкрепа в общността, които съдържат общините, на чиято територия ще се финансират горепосочените дейности.

[ad id=“263680″]
Предстои двете карти на социалните услуги да бъдат представени за одобрение от Междуведомствената група на високо ниво за управление на процеса по деинституционализация на грижата за възрастните хора и хората с увреждания. След одобрението им от групата, картите ще бъдат предоставени на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с оглед подготовката на Насоките за кандидатстване по операция „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. От Министерството на труда и социалната политика са разработени и функционални изисквания за новите услуги, които също ще залегнат в Насоките за кандидатстване.

Съгласно индикативната работна програма за 2018 г. на ОПРР стартирането на операция „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ е предвидено за месец март 2018 г.


image0 (9K)