Финландия и Латвия ограничават визите за руснаци

Финландия ще намали броя на визите, издавани на руснаци от 1 септември, съобщи финландското външно министерство във вторник. Същия ден Латвия съобщи, че планира да затегне допълнително правилата за издаване и подновяване на разрешенията за пребиваване на руски и беларуски граждани.

Новината идва на фона на наплива от руски туристи, пътуващи за Европа, както и на призиви от много европейски лидери, сред които и украинският президент Володимир Зеленски, ограничаване на влизането на руснаци в европейски страни.

Финландия ще намали дневните срещи за кандидатстване за виза в Русия от 1000 на 500 на ден, като само 100 ще бъдат разпределени за туристи.

Финландските сухопътни гранични пунктове останаха сред малкото пунктове за влизане в Европа за руснаците, след като повечето западни държави затвориха въздушното си пространство за руски самолети в отговор на руската инвазия в Украйна.

Руските туристи започнаха да използват финландското летище Хелзинки-Вантаа като врата към европейски туристически дестинации след премахването на свързаните с пандемията гранични ограничения от Русия преди месец.

„И това може би не е много подходящо, ако например мислим за ограниченията на въздушното пространство, въведени за Русия“, каза външният министър Пека Хаависто пред журналисти.

Броят на предоставените визи от Финландия вече беше значително по-малък, отколкото в периода преди пандемията и войната. През юли Финландия е предоставила само 16 000 визи на руснаци в сравнение с 92 100 през същия месец на 2019 г., показва статистиката на външното министерство.

Финландия и балтийските държави също биха предложили Европейският съюз (ЕС) да прекрати споразумението за улесняване на визовия режим с Русия, което улеснява руснаците да пътуват до и в рамките на Европейския съюз, каза Хаависто.

Латвийският премиер Кришянис Каринш каза, че временните разрешителни за пребиваване, издавани на граждани на Русия и Беларус, като цяло няма да бъдат подновявани в бъдеще, като ще има и редки изключения.

Латвийският премиер Кришянис Каринш


Латвийският премиер Кришянис Каринш

Министърът на вътрешните работи Кристапс Еклонс предложи например разрешенията за постоянно пребиваване на членове на семейството да се издават само след успешно полагане на изпит по латвийски език.

Окончателните решения по новите разпоредби трябва да бъдат взети от правителството в най-скоро време.

Латвия вече преустанови издаването на разрешителни за пребиваване на руснаци и беларуси като реакция на инвазията на Москва в Украйна, а също така отмени почти 1000 разрешителни.

По данни на миграционния орган в момента повече от 9000 руски граждани имат временни разрешения за пребиваване в Латвия. Освен това има около 37 000 руснаци с разрешения за постоянно пребиваване.

Латвия граничи с Русия и съюзника на Москва Беларус, а в балтийската държава живее голямо руско малцинство, съставляващо около 27 на сто от населението.

Някои лидери на ЕС, като финландския премиер Сана Марин и нейния естонски колега Кая Калас, през последните дни призоваха за визова забрана в целия ЕС. Германският канцлер Олаф Шолц се противопостави на това в понеделник, като каза, че руснаците трябва да могат да напуснат родната си страна, ако не са съгласни с правителството.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)