Финландия ни победи на футбол за първи път в историята си

 

Финландия записа първа историческа победа срещу националния отбор на България с 2:0 в среща от лигата на нациите.

 

На Олимпийския стадион в Хелзинки българите направиха добро първо полувреме, но след почивката понижиха нивото си на игра и от това се възползваха финландците, които с два гола, в 52-та и 67-та минута, стигнаха до първата си победа срещу България.

Селекционерът Георги Дерменджиев бе направил цели осем промени в стартовите 11 в сравнение със злополучния плейоф срещу Унгария, като дебют в титулярния състав направиха Футболист Номер 1 на България Димитър Илиев,неговия съотборник в Локомотив Пд, Мартин Луков, както и Георги Йомов.

За вратаря Луков това бе и първи мач, изобщо, за представителния ни тим.

Българите започнаха по-добре срещата, като в първите 10 минути бяха по-активния отбор без обаче да създават сериозни опасности.

Постепенно домакините изравниха играта и първи стигнаха до чудесна възможност в 15-та минута, когато след атака от дясно, Робърт Тейлър се озова на отлична позиция, но ударът му бе спасен от Мартин Луков.

Няколко минути по-късно вратарят на Локомотив Пд отново се наложи да се намесва, този път след изстрел на звездата на Финландия, Тему Пуки.

След половин час игра домакините имаха претенции за дузпа, за игра с ръка на Кристиан Димитров, но главният съдия остана безмълвен.

В 33-та минута Финландия организира много бърза атака, която, за щастие, завърши с неточен удар на Нисканен.

Пет по-късно нашите стигнаха до първия си точен удар в двубоя. Кристиан Малинов подаде чудесно към Кирил Десподов, който демонстрира отличен контрол, но ударът му попадна право в ръцете на вратаря Храдецки.

Така първото полувреме завърши при резултат 0:0.

Втората част започна с опасно центриране на Георги Йомов, при което Тоивио можеше да си отбележи автогол, но Храдецки внимаваше и изби. В 50-та минута отново Йомов бе замесен, но негов изстрел не намери очертанията на вратата.

Две минути след това Финландия откри резултата. Хубава атака отляво завърши с центриране в нашето наказателно поле, където на втора греда топката бе свалена за Тему Пуки, който не намери добре кълбото в опит за изстрел. То обаче стигна до Робрът Тейлър, който преодоля Луков за 1:0.

В 67-та минута резултата стана 2:0. Току-що влезлият Фредрик Йенсен получи топката от тъч, елиминира Александър Цветков и отбеляза с премерен изстрел в долния десен ъгъл. За попадението определена вина носи и Луков, който можеше да се намеси по-добре.

Българите най-накрая стигнаха до изстрел в 79-та минута, но опитът на Малинов не представляваше проблем за Храдецки.

До края домаикините се защитаваха умело и напълно заслужено стигнаха до трите точки, като по този начин се доближиха само на една от лидера Уелс, който по-рано днес завърши наравно с Ирландия.

За трикольорите това беше втора поредна загуба в турнира, което ги остави на дъното в подреждането със само една точка.


image0 (9K)