България

Фирма за коли купи и продаде апаратите за хемодиализа

Фирма за продажба на коли е получила и продала апаратите за хемодиализа на болницата в Дупница, а после отделението по хемодиализа е закрито. Сделката е сключена от бившия управител на лечебното заведение Росен Тимчев, обвинен от прокуратурата, че е с фалшива диплома.

[ad id=“225664″]
Тимчев е сключил бартерен договор с фирма „Ауто Леон”: срещу ремонт на покрива на болницата дава два апарата за хемодиализа. Само че, оказва се – болницата не разполага с документи, че е правен ремонт.

„Ауто Леон” пък има адрес в къща, където живеят две ромски семейства. Те не знаят за никаква подобна фирма там, макар че си спомнят за управителя ѝ – Благой Симов. Самият той живеел на адреса преди 15-20 години.

Според търговския регистър основната дейност на „Ауто Леон” е продажба на автомобили. Апаратите за хемодиализа обаче са медицински изделия, за търговия с които е необходимо разрешително от Агенцията по лекарства, каквото „Ауто Леон” няма.

На въпрос как точно е избрана фирмата „Ауто Леон” Тимчев отговаря, че тя не е била избрана, а била „единственият вариант фирма да го направи по този начин”.

На припомнянето, че тази форма няма право да търгува с медицински изделия, казва, че не си спомня такива подробности.

Историята обаче продължава и „Ауто Леон” продава апаратите за хемодиализа на общинската болница в Троян – срещу 10 хил. лв.

Абсурдно, но факт – продажбата е извършена от фирмата един месец преди самата тя да ги придобие от дупнишката болница.

От болницата в Троян обясняват, че са водили разговорите по сделката лично с Тимчев.

„Първо попитах за цената на апаратите, после казах, че искам договор – частично и после цялата сума да платя, той (Тимчев – б.ред.) ми определи цена, която нас ни устройваше, в резултат на което ми беше изпратен този договор. Каза ми, че това е обслужващата фирма”, споделя управителят на МБАЛ – Троян д-р Пенко Бамбов.

Отделението по хемодиализа в дупнишката болница е закрито. След това алтернативата за пациентите е частната болница в града. Здравната каса плаща по 144 лв. на процедура на пациент.

„Много е интересно как всички частни болници искат да разкрият отделения по хемодиализа, а тук е закрито”, казва пред камерата ни временно управляващият общинската болница в Дупница доц. Димитър Недин.

На въпроса как си го обяснява, отговаря „Начертана тенденция(…) Да се отрежат финанси към болницата”.

източник: БТВ

Arhiv

Recent Posts

В Англия твърдят, че знаят къде отива Клоп след края на сезона

Вероятно е да се върне в Бундеслигата...

11 минути ago

Оперират Алекс Николов, аут е от Лигата на нациите

Волейболистът страда от дискова херния...

27 минути ago

Бивш кмет на Дупница осъди прокуратурата

Той трябва да получи 28 000 лева...

40 минути ago

Изборите в РСМ: Какво ще дума Силяновска на Радев?

Заплахата с вето не била логична...

42 минути ago

Главата на Македонската църква си присвои Самуил

"Някои" крадели от православието на светата македонска земя...

54 минути ago

Как да спрете да ядете вредна храна в 9 съвета

Как да се откажете завинаги от junk food?...

един час ago
image0 (9K)