Франция, Великобритания и Германия предупреждават за риск от крах на сделката с Иран

Франция, Великобритания и Германия предупреждават за риск от крах на сделката с Иран

Снимка: Ali Mahammadi/Bloomberg

Франция, Великобритания и Германия предупреждават Русия, че исканията ѝ за гарантиране на търговията с Иран рискуват пропадането на почти завършената ядрена сделка.

Преговарящите са на финалния етап на дискусиите за възстановяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г., с което бяха отменени санкциите срещу ислямската република в замяна на ограничаване на ядрената му програма, дълго време разглеждана от Запада като прикритие за разработването на ядрени бомби, пише Ройтерс.

Миналата събота руският външен министър Сергей Лавров неочаквано поиска широки гаранции, че руската търговия с Иран няма да бъде засегната от санкциите, наложени на Москва заради нахлуването в Украйна.

Още по темата

„Никой не трябва да се стреми да използва преговорите, за да получи гаранции, които са отделни от това споразумение“, посочват в съвместно изявление Франция, Великобритания и Германия (т.нар. E3 европейски страни по споразумението от 2015 г.“.

„Това рискува да доведе до крах на сделката“, допълват страните.

Сделката е на масата и тя трябва да бъде сключена с най-голяма спешност, допълва се в изявлението.

Вашингтон вече посочи, че няма да се съгласи с исканията на Русия.

Международните преговори за възстановяване на споразумението, което беше изоставено от предишния американски президент Доналд Тръмп, се водят вече 11 месеца. Целта е Иран да се върне в съответствие с ограниченията на сделката за бързо развиващите се ядрени дейности и САЩ да отменят санкциите за Техеран, които Тръмп наложи.

Петролните пазари следят отблизо хода на преговорите, за да видят дали ограниченията върху износа на ирански суров петрол могат да бъдат премахнати. Това може да компенсира прекъсване на доставките заради войната на Русия в Украйна.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)