Франция иска Кристалина Георгиева за шеф на МВФ, търси начин да промени правилата

Франция проучва възможности за премахване на възрастовите ограничения за кандидатите за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), за да изчисти пътя на Кристалина Георгиева за поста. Това съобщи в понеделник в. “Файненшъл таймс”.

Френският финансов министър Бруно Льо Мер неформално е предложил Георгиева за поста на среща на финансовите министри от Г-7 в Шантили миналата седмица, твърдят трима европейски служители. Според тях възрастта е единствената пречка пред нея, съобщава svobodnaevropa.bg

Уставът на МВФ гласи, че управляващите директори трябва да са на възраст под 65 години при назначаването си и не могат да останат на поста след навършването на 70 г.

Правилото дисквалифицира Георгиева, 65-годишният български изпълнителен директор на Световната банка, както и Марио Драги, 71-годишният президент на Европейската централна банка.

Новината идва, след като миналата седмица финансовите министри от еврозоната се договориха да отстояват единна кандидатура, за да увеличат шансовете постът да бъде запазен за Европа, след като настоящият директор на МВФ Кристин Лагард беше номинирана за следващ председател на Европейската централна банка.

Йерун Дайселблум, бивш холандски финансов министър и бивш председател на Еврогрупата на финансовите министри от еврозоната, се очерта като фаворит за директор на МВФ, но срещна съпротива от Италия заради неотстъпчивостта си по отношение на стриктното придържане към правилата за финансова дисциплина


image0 (9K)