Франция призова Турция да прекрати офанзивата срещу сирийските кюрди

Анкара започна вчера сухопътна операция в Северна Сирия в района на град Африн

[ad id=“263680″]

Франция призова днес Турция да прекрати офанзивата си срещу сирийските кюрди, предаде Франс прес.

„Тези боеве… трябва да бъдат спрени“, заяви френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли. Тя подчерта, че сраженията може да отклонят кюрдските сили, които заедно с Франция са част от международната коалиция срещу групировката „Ислямска държава“, от главната им задача – борбата против джихадистите.

Анкара започна вчера сухопътна операция в Северна Сирия. Офанзивата е насочена срещу района на град Африн, който е под контрола на кюрдски милиции. Анкара ги смята за терористични организации, които застрашават нейната сигурност.

[ad id=“218001″]

Турската армия извърши въздушни удари и подложи на артилерийски обстрел позиции на кюрдските сили. Дамаск предупреди, че ще счита всяка военна операция в района на Африн за акт на агресия.

Сирийското правителство отрече да е било уведомено от Турция за военната операция срещу кюрдските сили.

Кюрдската милиция в Северна Сирия Сили за защита на народа (СЗН) заяви, че „няма друг избор освен да се съпротивлява“ срещу започналата днес турска военна операция срещу нея, предаде „Ройтерс“.

[ad id=“218548″]

Сирия отрече да е била уведомена от Турция за военната операция срещу кюрдите. Дамаск „осъжда строго тази брутална турска агресия срещу Африн, каза източник от сирийското МВнР.

„Русия се придържа към позицията си за решаване на сирийската криза при запазване на териториалната цялост на Сирия и нейния суверенитет“, се казва в изявлението си руското дипломатическо ведомство.

 

 


image0 (9K)