Хампарцумян против идеята за референдум за еврото

Хампарцумян против идеята за референдум за еврото

Еврозоната не е дръпнала в развитието пред останалия свят, дори изостава по отношение на БВП на глава от населението. Това е съюз с много проблеми – ниска продуктивност, нарастващ дълг и др. Нужни са дълбоки реформи. Това заяви в ефира на БНТ икономистът Георги Вулджев.

Той призова да не се тиражират неверни аргументи, че влизането в еврозоната автоматично изстрелва икономиката нагоре. Има много примери в обратната посока, поясни икономиста. По думите му процесът по приемането на еврото в Хърватия е протекъл зле. Властите не успяха да овладеят ситуацията, имаше голямо закръгляне. Това води до загуба на покупателна способност, допълни Вулджев.

Дали с приемането на еврото минаваме на по-високо равнище или скачаме в блато, запита той, като посочи, че има страни, които живеят по-зле след приемането на единната европейска валута. Големия проблем е, че към еврозоната се присъединяват държави, имащи разнородни стопански модели, допълни икономиста.

Още по темата

1 фев 2023 10:05

92

31 яну 2023 21:28

174

29 яну 2023 11:26

67

Според Георги Вулджев Валутният борд функционира много добре, без да има съществени проблеми. Той налага дисциплина на управляващите, това е основния му плюс. По отношение на подписката за референдум на Възраждане, икономистът заяви, че той трябва да се проведе, с оглед на факта че по друг начин няма да има дебат с факти, по същество по темата.

В защита на еврото се изказа банкерът Левон Хампарцумян. По думите му е щяло да е много хубаво, ако България бе станала част от еврозоната още преди 15 години. Той се противопостави категорично на идеята с референдум с аргумента, че 1.5 милиона души в страната са функционално неграмотни и не могат да вземат такова важно решение.

Според него икономиките не са зависими от валутната система. Има рискове, ще има трудности най-вероятно. Приемането на еврото обаче не влияе на покачването на цените и инфлацията, поясни той. Хампарцумян изтъкна, че еврото ще позволи на икономически активните да имат евтини кредити и да движат икономиката. „Мунчовците“, които чакат някой да им даде нещо, те няма да усетят позитивите, каза още той.

Банкерът заяви, че Валутният борд не е ограничение за политиците и не ги спира да харчат и да печатат пари.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)