Харалан Александров за водачите на протестите: Трудно е положението за хора, ударили тъпана

Интересно е как ще се развие въпросът с Мая Манолова и Отровното трио. Усещането ми е, че това е малко като спасителен ход. По време на протестите те заложиха на оставка и вдигнаха много високо летвата на моралните изисквания. Даде се шанс да се нажежят страстите и да се стигне до ситуация на революция. Трудно е положението за хора, които са ударили тъпана. Все едно да доведеш някой до оргазмово състояние и да не стигнеш до оргазъм. Или го правиш, или не.

Това заяви в предаването „Тази неделя“ по БТВ социалният антрохолог Харалан Александров.

Александров похвали управляващите и действията на Борисов, който е третирал протестиращите на площада като „деца, които трябва да се налудуват“. Той обвърза коментара си и с анализ на управлението на здравната криза.

„Последната година е изпълнена с изумително различни събития. Амплитудите на подкрепата към управляващите драматично се вдигаха и пакаха. Борисов избра да се държи с хората, които буйстваха, хвърляха яйца, като с деца, които трябва да бъдат оставени да се налудуват. Това се оказа вярна интерпретация“, категоричен беше Александров.

Той посочи още, че ще бъде интересно как ще се развие ситуацията с Мая Манолова и Отровното трио.

„Усещането ми е, че това бе малко спасителен ход. Сигурно е, че те заложиха на оставка и вдигнаха много високо летната на моралните изисквания. Даде се шанс страстите да се нажежят и да се стигне в ситуация на революция. Сега политическата ситутация се нормализира и много хора са разочаровани. Трудно е положението за хора, които са ударили тъпана. Все едно да доведеш някой до оргазмово състояние и да не стигнеш до оргазъм. Или го правиш, или не. Изборите минават през договорки. Политиката е изкуство на компромиса. Ние влизаме в нормалността и в този смисъл радикалната позиция е губеща“, коментира още Харалан Александров.

„Високорисково е да похвалиш властите. Една от функциите им е да преработват чуството за загуба и гнева. В сблъсъка с нещо много непознато хората агпесират, връщат се към по-инфантилно състояние. Имае много примери за това от отделни индивиди и групи. Управлението понесе огромни удари и атаки и почти под обсада удържа, което е много впечатляващо. В това отношение мисля, че можем да ги похвалим. Мерките на правителството са драматично зависими от настроението на хората. Доверието към институциите у нас е хронично ниско и всяко решително действие моментално е подложено на яростна критика. Полето за маневриране е много ограничено“, посочи социалният антрополог.

 


image0 (9K)