Хасан Адемов: Беше изкуствено създадена бариера между партиите

Финал на 46-ото Народно събрание. Страната очаква утре президентът Румен Радев да обяви състава на новия служебен кабинет.

„През последните няколко години партиите, които бяха подкрепени от г-н Радев, направиха всичко възможно да се разводни темата за многопартийните системи и за демокрацията. Без партии няма как да има демокрация. Основите на демокрацията бяха разклатени, поради това се съмняваме, че има някаква скрита идея в това да се върви волно или неволно към президентска република“, посочи депутатът от ДПС Хасан Адемов в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му има редица причини, поради които не се е стигнало до съставянето на кабинет през последните два мандата на Народното събрание.

„Бяха поставени предварителни условия, бяха начертани линии между отделните партии. Беше изкуствено създадена бариерата между партиите на статуквото и партиите на промяната. Оказа се, че партиите на промяната не са в състояние да водят диалог или да съставят правителство“, коментира още депутатът от ДПС.

Д-р Адемов изтъкна, че очакванията на българските граждани са в посока да има редовно правителство, което да решава проблемите им, а не служебен кабинет, който да нарушава Конституцията.

„ДПС държи на демокрацията, на нормалността в политиката и на нормалните взаимоотношения между партиите. Важно е президентската институция да бъде тази, която да координира и да създава условия за търсене на диалог“, добави събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Президентите преди Радев са положили максимални усилия в критични ситуации да търсят съгласие, а в момента държавният глава търси единствено разделителни линии, смята той.

Депутатът от ДПС заяви, че това Народно събрание е без ясно мнозинство, което да поеме политическа отговорност, което от своя страна означава, че не може да прави каквато и да е реформа, особено съдебна.

Събеседникът изрази мнение, че най-разумно е да бъде съставен кабинет на базата на определени приоритети.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)