Хасан Адемов: Мерките не решават проблеми, купуват време

След като правителството обяви чаканите антикризисни мерки, от ДПС обявиха неодобрението си. В плана на властта има нулева ставка ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с над 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата.

„Тези мерки купуват политическо време, без да решават проблемите. Където са идентифицирали проблем – там наливат пари, без да го решават“, заяви депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него мерките ще доведат до увеличаване на нивата на инфлацията. Затова и от властта са започнали да наричат мерките „в подкрепа на хората“.

„Да се наричат антиинфлационни категорично противоречи на икономическата теория, защото инфлация се бори с висок БВП, високи нива на производство, висок износ и високи нива на потреблението. Техният ефект ще доведе до увеличаване на нивата на инфлацията. При приемането на социалния бюджет през март инфлацията бе 10%, сега е близо 15%“, посочи бившият социален министър пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Адемов подходът за реализирането на тези мерки е сбъркан.

„Първите осъвременени пенсии ще бъдат получени едва в началото на август и на практика инфлацията, която галопира с неимoверни темпове, ще изяде тези увеличения. Затова предупреждавахме: мерките трябва да се обсъждат не само между управляващите, а с всички парламентарно представени политически сили. Задължително да се обсъдят с работодатели и синдикати, а не в готов вариант да им се представят“, обясни депутатът от ДПС.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)