Хиляди британци протестираха срещу „преврата“ на премиера Борис Джонсън

Десетки хиляди хора участваха днес в протести във Великобритания заради решението на министър-председателя Борис Джонсън да прекрати работата на парламента за определено време преди планираното излизане на страната от Европейския съюз, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Демонстрациите се проведоха под лозунга „Спрете преврата“. Протести имаше в Лондон, Манчестър, Нюкасъл, Йорк, Бристъл, Белфаст.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин се включи в демонстрация в Глазгоу, Шотландия.

Протестите имаха за цел да се покаже решимост за предотвратяване на излизане на Великобритания от ЕС без сделка. Те бяха организирани от групите „Може да има и друга Европа“, която се противопоставя на Брекзит, и „Движеща сила“, която е близка до Лейбъристката партия.

Близо 10 хил. души излязоха да протестират в Лондон. Демонстрантите се събраха пред резиденцията на министър-председателя на „Даунинг стрийт“ 10. Те скандираха: „Борис Джонсън, засрами се“, „Марионетка на Тръмп, засрами се“, „Лъжецо Джонсън, засрами се“ и носеха плакати и знамена на ЕС. Протестиращите спряха за кратко движението по мост в центъра на британската столица и на площад „Трафалгар“.

Според организаторите протести е имало на над 30 места в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Glasove


image0 (9K)