Хисарския поп беден като църковна мишка

Легендарният певец от времето на соца и от зората на демокрацията Димитър Андонов, по-известен като Хисарския поп, едва свързва двата края.

Напук на слуховете, че бащата на чалгата е богат и може да си позволи всичко, Хисарския поп няма никакви спестявания. Заради извънредното положение изпълнителят на „Елена, Елена“ бе принуден да затвори заведението и хотела си в Хисаря и това още повече утежни незавидното му финансово положение.

Същевременно легендарният певец е огорчен, че фенове са създали множество негови фалшиви профили във фейсбук. В тях били качени десетки негови песни, за които той не е давал разрешение. За един от профилите бащата на попфолка смята, че е създаден от жена, която той познава и която живее в Гърция. Преди месец той пуснал сигнал до прокуратурата и оттам го смаяли с писмен отговор, че няма какво да предприемат, тъй като няма доказателства за престъпление. „Думи нямам! Ето как нашата прокуратура ни пази”, негодува Димитър Андонов.

Сега снимките и песните във въпросния фалшив профил са изтрити. Всеки ден във фейсбук легендарният певец изпълнява  по един от евъргрийните си, които преди 35 години го превърнаха в икона на турбофолка. Вече е записал над 100 парчета. В ютуб фенове са качили негови песни през своите канали – отново без да му искат разрешение. Само в един от тях хитът „Дай си сърцето” от 1981 г. е гледан от 1,9 милиона души.

Началото на своята музикална кариера Димитър Андонов поставя с кражба на пари от родителите си, с които си купува акордеон. Сам се учи да свири на него – слуша изпълненията по радиото и ги повтаря. Прави записите си сам, с техниката в дома си, а тайно на приятели раздава аудио касети с изпълненията си. През 1983 г. нелегално издава първата си касета, разпространявана от ръка на ръка. Хитове от нея са песните „Елена, Елена“, „Една цигара“, „Дай си сърцето“, „Обичам те“, „Звезди ли искаш да ти свалям“ и „Аз от тебе спомен нямам“. В началото, когато песните му стават много популярни, плъзва слухът, че ги изпълнява местен поп. И оттам тръгва името му Хисарския поп, пише „Уикенд“.


image0 (9K)