Хитроумни начини за използване на изветрялата бира

Вместо да я изливате в канализацията, можете да я употребите по тези пет нетрадиционни начина

Рядко има парти, пикник или гледане на футболен мач с приятели, където да не се пие бира. За такива случаи по традиция се купуват по-големи количества и се случва след събитието да остане недовършена кутия или бутилка. Обикновено изветрялата бира се излива в канализацията – а може да бъде използвана по нетрадиционни начини, пише Actualno.

1. Марината за месо. Бирата е отлична марината за месни ястия. По принцип, месото се маринова в бира за 3 до 6 часа с лук и подправки. Бирата като марината се комбинира добре с различни съставки. Например, можете да добавите соев ли други азиатски сосове и дори да експериментирате с конфитюри и плодове, за да получите разнообразие от вкусове. Така свинското, мариновано в бира с добавка на парчета ананас или ананасов сок с джинджифил, ще придобие оригинален сладко-кисел вкус.

2. В тесто. Бирата е отлична съставка за замесване на тесто. За домакини, които нямат време да се занимават с тесто с мая или не им се получава поради липса на опит, бирата също ще бъде добро улеснение. С нея може да замесите различни видове тесто: бутер, пясъчно или дори бисквитено. Най-простата рецепта: към 500 г брашно се добавят сол, 200 г краве масло, 200 мл студена бира, постепенно прибавяйте брашно и омесете тестото.

3. Грижи за мебелите. Бирата е едно от народните средства за поддържане на дървени мебели. Напитката се смесва с растително масло в съотношение 1 към 1 и се получава полираща смес. В разтвора се потопява мека кърпа и се разтрива повърхността на мебелите. По-специално дъбовите мебели много обичат следната смес: една чаша преварена бира след охлаждане се смесва с 20 грама восък и една супена лъжица захар.

4. Грижа за косата. Свойството на бирата да укрепва косата и да стимулира растежа ѝ е известно от древни времена. Най-лесният начин да я използвате е да изплакнете измитата вече коса с топла бира. Ефектът ще бъде по-силен, ако навлажнените с бира къдрици се покрият с шапка и се задържат така 10-15 минути. После косата се измива добре с течаща вода. С бира се правят и различни маски за коса: подхранващи, възстановяващи, укрепващи, стимулиращи или придаващи обем на косата. Например, за растеж на косата бирата може да се смеси с аптечни витамини под формата на маслен разтвор и в ампули – А, Е, В6, В12. Сместа се втрива в скалпа, косата се покрива с шапка и се увива с кърпа, след което се оставя за 40-60 минути. Накрая косата се измива с шампоан.

5. Тор за растения. Живата бира е добра за подхранване на растенията. Ако в жилището има цветя в саксии, тогава недопитата бира е много добър тор за тях. Напитката съдържа дрожди и други хранителни вещества, които стимулират растежа на корените и подобряват цъфтежа на растенията. Също така е добър тор за разсад. За поливане се използва вече изветряла бира, която в съотношение 1 към 10 се разрежда с вода. Съветът се отнася само за жива бира, пастьоризираната за растенията е безполезна и дори вредна.

https://www.dunavmost.com/====… Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)