„Холидей“. Хотелът, който оцеля от войната, но не бе пощаден от COVID-19

Хотел Holiday Inn в Сараево се превърна в символ на оцеляването при обсадата на босненската столица между 1992-1995 г. По време на войната в Босна очуканият хотел не затвори врати и се превърна в база за журналистите, които отразяваха събитията. Известен днес само като Holiday, хотелът отново има тежък проблем – пандемията от COVID-19.

Заради драматичния спад в туризма, довел до липса на гости, той е заплашен от фалит. Малка надежда дава решението на правителството да намали ограниченията за влизане в страната.

Хотелът за пръв път отваря врати за Зимните олимпийски игри през 1984 г. Яркожълтата сграда в центъра на града често е сравнявана с блокчета лего.

До началото на войната през 1992 г. лидерът на босненските сърби Радован Караджич, излежаващ днес доживотна присъда, имаше временен офис в хотела. След неговото бягство, там се настаниха журналистите, които отразяваха четиригодишната обсада.

Според гостите по време на войната мястото е приличало на сцена от филма “Казабланка” – нещо като вечерен еклектичен сбор от разнолики фигури, оцелели през деня.

Войник от предвожданите от НАТО многонационални сили АЙФОР(IFOR), стои на пост край тежко пострадалата сграда на хотел Holiday Inn през декември 1995 г.

„Holiday Inn беше странно място – почти като крепост по време на обсада. Много привлекателно място, пълно с интересни хора, журналисти, дошли от различни места както мен”, казва Пол Лов, фотограф, който тогава работи за агенция “Магнум“.

Фотографът Пол Лов, който отразява войната в Босна

I От лукс за олимпийци до убежище за журналисти

Първият хотел на международна верига в Сараево – Holiday Inn, официално отваря врати през 1983 г. в навечерието на Олимпийските игри. Тогава там се помещава Международният олимпийски комитет и неговият председател Хуан Антонио Самаранч.

По това време Захид Буква работи като сервитьор, а после става управител – позиция, която заема и днес. По неговите думи, за игрите хотелът винаги е бил пълен.

“По това време имаше между 300 и 400 служители, за игрите те бяха 400”, казва Буква.

Персоналът на Holiday Inn по време на обсадата на Сараево. Отляво-надясно: Хайрудин Ровчанин, Слободан Какуца и Захид Буква

“Място, където се събираше политическият елит“. Така проф. Кенет Морисън, автор на книга за събитията в Сараево, описва хотела преди войната и в началото й. Той припомня, че освен офисите на Караджич, тук се е помещавал и кризисният комитет на Сръбската демократическа партия през 1992 г.

Най-важните гости на хотела през войната обаче са журналистите, които няколко години живеят и работят в него.

По време на военните действия хотелът е близо до първата линия на престрелките и се превръща в ежедневна мишена.

Говорителят на Нидерландия в Обединените нации, показва карта на журналисти в Holiday Inn през април 1994 г. Той показва позицията на която британския самолет Sea Harrier е свален над обсаденият босненски анклав Горазде.

“Повярвайте ми, нямаше нито един цял прозорец на хотела. Мисля, че веднъж снаряд дойде от Врача (близък квартал), който премина през две стени, баня и накрая попадна на едно от стълбищата, където се взриви. Можете да си представите ужаса”, спомня си Буква.

Работници поставят пластмасови плоскости, за да покрият счупените прозорци на хотела през септември 1992 г.

I Силни заедно​

По време на обсадата в 10-етажната сграда има няколко безопасни зони.

“Беше много опасно, когато престрелките покрай хотела се увеличаваха. През нощта се криехме. Журналистите идваха с нас на приземния етаж, където беше нощният ресторант. Там бяхме в безопасност. Веднъж дори всички заедно спахме там. На по-високите етажи не беше безопасно”, казва Буква.

Един от гостите на хотела по онова време е кореспондентът на СиЕнЕн Кристиан Аманпур.

“Holiday Inn беше дом за мнозина от нас, които отразявахме войната. Мястото завинаги ще е свързано с онова време и опитите ни да предаваме фактите, докато самите ние сме под обстрел”, спомня си тя.

Holiday Inn през зимата на 1992 г.

По време на войната в хотела редовно няма вода и електричество. Журналистите и персоналът на хотела си поделят храната.

Буква си спомня за американския кореспондент Кърт Шорк, който отразява обсадата на Сараево, а през 2000 г. е убит, докато работи в Сиера Леоне.

“Кърт Шорк, мир на праха му, помня го много добре. Изключително добър журналист. Той беше ходил до град Киселяк, а на връщане донесе няколко дузини яйца. Самият беше вегетарианец и ме помоли да пазя яйцата, за да не ги вземе някой. После всяка сутрин можех да приготвям яйца за закуска. За вечеря той ядеше, както и повечето от нас, ориз със сос, ако имаше сос в хуманитарните помощи. Просто някак оцелявахме и всички си помагаха”, припомня си Буква и описва отношенията между персонала и гостите като семейни.

Захид Буква (вляво) до кореспондента на СиЕнЕн Джаки Шумански в Сараево

Журналистите са съгласни с него. По думите на Зоран Стефанович, който тогава работи за телевизия Ройтерс, персоналът е бил отличен.

“Не мога да отправя по-голям комплимент. Мисля, че беше най-добрият хотелски персонал, който съм виждал през живота си. Докато снайперисти стрелят пред хотела в продължение на два часа, вътре имаше хора, които работеха с усмивка, въпреки хаоса отвън”, казва Стефанович.

Персоналът на Holiday Inn

По думи на Пол Лов невероятни са били усилията на хотела да осигурят вода и електричество в определени части на деня, за да могат журналистите да работят.

“Излизаш навън, правиш снимки, около теб падат гранати. После се връщаш в хотела, хора пият кафе, ходиш на вечеря, понякога на свещи. Тогава идват сервитьори с костюми, които бяха фантастични. Когато пак излезеш от хотела, чувството е като пътуване в паралелни вселени. Като “Казабланка” – хотел по време на война.”, казва той.

Сградата на босненския парламент гори, след като е ударена от снаряди на сръбски танкове. Гледката е заснета от висок етаж на Holiday Inn през септември 1992 г.

С времето всички в хотела започнали да се ориентират в коя негова част е безопасно в определен ден или час.

Времето влияе и на отношенията между самите журналисти.

Зоран Стефанович (вляво) и френският журналист Пол Маршан в Holiday Inn

Според Стефанович в хотела се е родила атмосфера, която никога преди това не е била възможна, а самите журналисти са били изключително колегиални помежду си.

“Никога преди това и никога след това не съм виждал журналисти да си обменят информация толкова бързо и лесно. Това не се е случвало нито в Багдад, нито в Пакистан. Беше достатъчно да подсвирнеш в лобито. Нямаше никакво съперничество”, спомня си Стефанович.

Зоран Стефанович се спуска с въже към лобито на Holiday Inn

Когато не отразяват войната, журналистите играят покер, свирят на пиано, а някои от тях се спускат по въже от високите етажи на хотела до лобито.

Концерт на филхармонията в Сараево в Holiday Inn през 1993 г.

I Богата история и неясно бъдеще

Хотелът започва да посреща “нормални гости” отново през февруари 1996 г.

През 2013 г. договорът за франчайз на Holiday Inn изтича, а името му е променено на хотел Holiday. Той днес е собственост на Hotel Europe Group, която притежава повечето от хотелите в Сараево. Преди година групата дори обяви, че ще отвори мултиплекс в партньорство с организаторите на филмовия фестивал в Сараево.

В последните години хотелът е реновиран, а капацитетът му се увеличава.

Днес заради пандемията от коронавирус в хотела няма гости. Захид Буква споделя, че никога не си е представял, че подобно нещо може да се случи.

“Какво друго може да ни се случи? Преди имаше война, сега има вирус. Преди година всичко беше пълно, имаше много туристи. Сега загубите са огромни, мисля, че всички хотели, дори и този, ще затворят”, казва той.

Всички резервации до 2021 г. са отменени заради пандемията, което води до загуба от милиони долари, споделя Расим Байрович, собственик и мениджър на хотел Holiday.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)