Холистична грижа за кожата

Всеки тип кожа се нуждае от индивидуални грижи, но подходящата диета е задължителна, ако искаме да се радваме на здраве и красота. 

Цялостното здраве и външен вид на кожата неизбежно са тясно свързани с хормоналните колебания, които пък се влияят от начина ни хранене. И точно тук идва възможността да се намесим и да възвърнем баланса в тялото. 

Според типа кожа – и грижите за нея

Като цяло основните типове кожа са: суха, нормална, мазна и комбинации между тях. В рамките на тези типове кожа е възможно да имаме и други проблеми като: акне, лющеща се или загрубяла кожа, преждевременно състарена кожа или такава със сивкав, мътен тен и т.н. 
Ако кожата изглежда лъщяща, то тя е от типа мазна. Лющещата се, зачервена или раздразнена кожа е суха. Мазната в областта на носа, челото и брадичката кожа, но суха в останалите части на лицето, е комбинирана

Как да помогнем на дехидратираната кожа 

Сухата кожа се нужда от засилена хидратация, но това не може да се случи единствено чрез употребата на хидратираща козметика. Нуждаем се от прием на минимум 2 литра вода дневно, а също и от много плодове и зеленчуци. В същото време е много важно да ограничим приема на кофеинови напитки и алкохол, които допълнително дехидратират. Възможно е сухотата на кожата да е свързана също така с недостиг на витимани А и С. В такъв случай е добре да включим в менюто си също и повече спанак, броколи и сладки картофи. 

Как да се преборим с мазната кожа 

Не бива да допускаме грешката да ограничаваме мазните храни в менюто си с идеята, че това ще подобри състоянието на мазната кожа. Храни като авокадо, мазни риби, зехтин и ленено семе са много полезни за този тип кожа. Добре е да се ограничат мазните бързи храни, например пържени картофи, и продуктите, съдържащи добавена захар. Можем да заменим любимите десерти с плодове, а също и бялото брашно с пълнозърнесто. Това ще подобри състоянието на епидермиса като намали свръхпроизводството на себум. 

Повече баланс за комбинираната кожа 

При комбинираната кожа може да се съчетаят плановете за хранене на първите два типа кожа. Не се препоръчва изключване на въглехидратите, но е добре да се внимава кои видове зърнени храни избираме. По-добрият избор са пълнизърнестите брашна и кафият ориз. Да търсим по-високо съдържание на протеини и нисък гликемичен индекс. 

Помощ за кожата с акне 

Акнето се дължи на комбинацията на няколко фактора – повишено омазняване, възпалителни процеси и наличие на бактерии. За този тип кожа са много полезни горските плодове, богати на витамин С, и животинските протеини (пиле) заради необходимостта от повече цинк. За вегетерианците са полезни растителните източници на цинк като тиквените семки, например. Препоръчително е да се намалят (или изключат напълно) млечните продукти, както и сладките, и пържените храни, които поддържат възпалителните процеси и предизвикват скокове в хормоните, регулиращи производството на себум, и съответно – запушването на мастните жлези и развитието на акне. 

Грижа за бързо състаряващата се кожа 

Рано или късно, каквото и да правим, издайниците на годините – бръчките, се появяват. Но дерматолозите ни съветват да включваме в менюто си повече храни богати на колаген, което със сигурност ще помогне за забавянето на процеса. Храните, богати на колаген, които ни помагат да предотвратим ранното стареене на кожата са: авокадо, яйца, риба, пуешко месо, маслини. А витамин С, съдържащ се в боровинките и цитрусите, ще ни помогне за по-доброто усвояване на колагена. 

Когато зрялата кожа се дехидратира, фините линии и бръчките се забелязват повече. Затова е добра идея да ограничим и солените храни, алкохолът и т.н., които ускоряват процесите на дехидратация. 

За всеки тип кожа

Балансираното хранене е неразделна част от цялостния подход към грижата за кожата, категорични са експерите. Те предупреждават също така, че най-голямата грешка, която можем да направим по отношение на кожата си, е да не се храним достатъчно! Епидермисът се нуждае от достатъчно протеини и мазнини, за да запази своята плътност и тонус. Ето и кои са задължителните витамини и минерали, за да се радваме на здрава, млада и красива кожа, без значение от кой тип е тя. 

Витамин D – получаваме го благодарение на слънчевите лъчи, но живеейки в града често страдаме от неговия дефицит, без дори да подозираме. Той играе важна роля за тонуса на кожата. Може да увеличим нивата му, ако всеки ден се излагаме на слънце за минимум 10 мин. И като хапваме повече сьомга, риба тон и треска. 

Витамин С е една от ключовите съставки, намиращи се в много продукти за грижа за кожата против стареене. Той може да помогне за предотвратяване на признаците на стареене поради жизненоважната му роля в естествения синтез на колаген в организма. Адекватният му прием също може да помогне за възстановяване на сухата кожа. Можем да си го набавим чрез прием на повече цитрусови храни, ягоди, броколи и спанак. 

Витамин Е – подобно на витамин С, той е антиоксидант. Основната му функция е да предпазва кожата от увреждане от слънцето и може да ни помогне за предотвратяване на появата на тъмни петна и бръчки. Витамин Е също така помага при лечението на кожни възпаления. Можем да си набавим повече от този полезен витамин с редовна консумация на повече ядки и семена (бадеми, лешници и слънчогледови семки). Препоръчва се и целогодишното използване на продукти за фотозащита със съдържание на витамин Е и С. 

Комбинация минерали за здрава и красива кожа – в практиката на Шуслеровите терапевти се е доказала следната комбинация минерални соли, които подобряват състоянието на кожата при ежедневен прием: сол №1 калциев флуорид, сол №8 натриев хлорид и сол №11 силицея. Шуслерова сол №1 подобрява еластичността на кожата. При дефицит на тази сол се ускорява образуването на бръчки около очите, кожата се втвърдява и напуква.Сол №8 регулира баланса на телесните течности. Затова при недостиг на солта по лицето често се наблюдават разширени пори, кожата е суха, подпухнала, може да има поява на отоци. Сол №11 стимулира образуването на колаген. Нейният дефицит води до атрофия на съединителната тъкан и преждевременна поява на бръчки. 
 

Източник: https://www.puls.bg/…… …….


image0 (9K)