Хората, които не са реимунизирани срещу дифтерия, да се обърнат към личните си лекари

Към 26.09.2022 г., по данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, от седем държави членки на ЕС са съобщени 92 случая на дифтерия за настоящата година. Заболелите са мигранти от мъжки пол, диагностицирани в приемателни центрове. От наличните данни за 63 от тях е установено, че 38 са от Афганистан, 17 от Сирия, по двама от Мароко и Тунис, по един от Бангладеш, Индия, Либерия, Турция. При 66 от заболелите се касае за кожна форма на инфекцията, но са докладвани и случаи на засягане на дихателната система – фаринкс, ларинкс (дихателна форма) с един починал.

В България последният случай на дифтерия е регистриран през 1994 г.

При неваксинирани лица дифтерията може да протече тежко със засягане както на горната част на дихателната система, така и с токсични усложнения на нервна, сърдечна и отделителна система и възможен летален изход.

За поддържане на ефективен постваксинален имунитет, в условия на липса на заболявания от дифтерия, е необходимо да се поддържа висок имунизационен обхват срещу заболяването и хората да са редовно имунизирани за възрастта си.

РЗИ – Стара Загора призовава:
1. Всички лица на и над 25-годишна възраст да се обърнат към личния си лекар за проверка на имунизационния си статус по отношение на тетанус и дифтерия и при липса на такъв да се имунизират с ваксината „Тетадиф“. Тя се предоставя на личните лекари безплатно от Министерството на здравеопазването за имунизиране на подлежащите лица на всеки 10 години ( 25 г., 35 г., 45 г. и т. н.).
2. Всички родители на деца до 17-годишна възраст да се обърнат към личните лекари за информация – поставени ли са на детето всички необходими имунизации и реимунизации срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и морбили, паротит и рубеола. При липса на съответната имунизация след преглед от личния лекар, тя да се извърши при първа възможност.

 


image0 (9K)