Хората скочиха срещу Община Казанлък заради затворения път към Бузлуджа

Общинският път към връх Бузлуджа е затворен от разклона на републиканския път за Шипка, при паметника на Димитър Благоев.

Това се е наложило заради непочистената настилка и заради десетките снимки в социалната мрежа, публикувани след падането на първия сняг.

Въпреки ограждението обаче, десетки коли го заобикалят и тръгват нагоре.

Въпросите от този акт са два:

1. Редно ли е да се затвори достъпът до любимо място за разходка и лете, и зиме, на жителите както на Казанлък, така и на Стара Загора?  В месеците на пандемия и локдаун, когато движението и чистият въздух са ограничени, това място предлага прекрасна възможност за спортуване на семействата с деца.
2. Хората се питат дали община Казанлък възнамерява да поддържа и почиства пътя през зимните месеци?

Отговорът на Община Казанлък:

Пътят от отбивката до паметника на Димитър Благоев към върха е затворен след сигнал от РУ „Полиция“ – Казанлък към Общинския съвет по сигурност за предприети животозастрашаващи изкачвания на десетки автомобили в тъмната част на деня, на 30.11.2020 г. Пътят е опасен заради падналия снеговалеж, заледени участъци и рискове от снеговавявания. Прави се непрекъсната оценка на пътната ситуация и при очакваните подходящи метеорологични условия, пътят може да бъде разчистен и отново отворен.
Сигнали за оплаквания по темата в Община Казанлък не са постъпвали.

Отношение по темата е взел и потребител на Фейсбук, който твърди, че е от Стара Загора:

Нека нанакрая Община Казанлък се вземе в ръце и да почиства пътя до Бузлуджа. Старозагорци също обичаме разходките в тази част на планината, но все пак апелирам отговорните институции да се самосезират. От години търпим своеволията на Казанлъшката управа умишлено да не почиства и поддържа този път към сърцето на планината. Възмутени сме от това безхаберие, искаме достъп до тази част в Стара планина за нас и нашите деца! Не спирайте достъпа за радост на дечицата ни от бялата приказка!


image0 (9K)