Хотелиери и ресторантьори в Стара Загора искат ясни правила относно мерките срещу К-19

Областният управител Гергана Микова се срещна с представители на старозагорското Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите (СХР) и на Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Срещата се проведе по инициатива на двете организации, които представиха позицията си относно мерките срещу коронавируса на местно ниво.

От СХР искат ясни правила, при които да се затварят хотелите и заведенията или да се ограничава тяхната дейност. В официално писмо до областния управител и до ресорния зам.-кмет на Община Стара Загора те настояват компетентните институции да обявят при колко положителни теста за даден период ще се ограничава работата на заведенията и хотелите, както и при колко положителни теста те ще могат да възстановяват дейността си.

Хотелиерите и ресторантьорите искат също самостоятелните заведения, които са извън хотели, летища, автогари и жп гари да работят поне до 24 ч. Тези, които са към места за настаняване или транспортни хъбове, да нямат ограничение в работното време. Ако заведенията към хотелите обслужват само гости на хотела, те да работят без ограничение в капацитета, искат още от СХР.

Да отпадне изискването гостите на хотелите да носят маски, защото контролът се извършва още на входа на съответното място за настаняване, е друго предложение на браншовата организация.

Във връзка с приближаващите празници, хотелиерите и ресторантьорите искат да бъде наложено допълнително сертифициране на заведенията за хранене и развлечение и на местата за настаняване. Така, според тях, ще се гарантира безопасността и спокойствието на гостите и на работещите. Идеята е на видно място в съответното заведение или хотел да бъде поставен регионален знак, който да показва, че мястото отговаря на всички изисквания за безопасност на клиентите, а собствениците спазват стриктно въведените ограничения.

ОТ СХР заявиха още, че смятат въвеждането на вечерен час за заведенията е ненужна и безполезна мярка на този етап. Те искат също в регулярните проверки в заведенията за хранене и в хотелите да бъдат включени и представители на браншовите организации, за да се избегнат внушенията за избирателност на проверяваните и съмненията за субективизъм.

„Вашият бранш понася много тежко последствията от ковид кризата. За жалост, Старозагорска област вече е на прага на червената зона. Ситуацията се променя ежедневно. Областният медицински щаб ще реши какви допълнителни мерки ще предприеме. Разбирам, че трябва да се намери баланс между икономическите фактори и медицинските изисквания“, каза Микова.

Днес – 27 октомври, Областният медицински съвет ще проведе поредното си заседание. То ще е разширено и на него са поканени да присъстват и представители на СХР и БАЗ.


image0 (9K)