България

Храните у нас са по-скъпи и с по-лошо качество, отколкото в Западна Европа

Небезизвестен е вече и случаят с българските бебета, които според изследване похапват с 40% по-скъпи пюрета, отколкото връстниците им на Запад

[ad id=“225664″]

Европейският парламент прие доклад, с който признава официално наличието на разлики в качеството на продуктите, които се предлагат в страните от Източна и Западна Европа. Оказа се, че една и съща стока от една и съща марка е с различно качество у нас и в Германия. У нас качеството е по-ниско, а цената – обикновено по-висока, предава Нова телевизия.

Изследване на Българската агенция за безопасност на храните разкрива, че различия в продуктите има – както в цената, така и в състава им. Изследвани са 11 групи храни, 53 хранителни продукта. Взети са 106 проби от 7 държави.

В 40% от случаите са открити разлики в цените тук и навън. Фрапиращ е случаят с вид италианска паста, която у нас е със 166% по-скъпа отколкото в Италия.

Небезизвестен е вече и случаят с българските бебета, които според изследването похапват с 40% по-скъпи пюрета, отколкото бебетата в Западна Европа.

В 20% от изследваните продукти е открита разлика в етикетите.

[ad id=“263680″]

В 25% пък има разлика в състава на хранителната стойност. Например съдържанието на портокал в безалкохолна напитка от една и съща марка у нас е 5%, а в Италия – 12%.

Докато в половината от изследваните страни напитките се правят със захар, за България се използва заместител.

Открити са и вкусови разлики в сладкарските, тестените, шоколадовите продукти, зеленчуковия бульон и моцарелата.

Според евродепутата от ГЕРБ Емил Радев санкциите трябва бъдат процент от годишния оборот. Едно от предложенията е глобата да бъде 4% от него.

[ad id=“236993″]

„Внася се законопроект, който трябва да бъде гласуван в Народното събрание за сертификат за съответствие. Това, което сме предложили в доклада, е продукти, които са идентични във всяка държава от ЕС, да имат лого, което да доказва, че този продукт е с едно и също качество”, допълни евродепутатът от БСП Момчил Неков. Той призова гражданите да следят за нередности в качеството на храните в бъдеще.

На въпроса защо БСП подкрепи Виктор Орбан, евродепутатът отговори, че той води Унгария към политика, която иска самото общество.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Пеевски: Нека Свети Георги ни дава сили и смелост за по-добър живот

Празникът е на всички етноси и религии...

6 минути ago

В последния почивен ден се очаква засилен трафик но пътищата в страната

Продължават и проверките на "Пътна полиция"...

7 минути ago

Литийно шествие на Бачковския манастир на втория ден от Великден

Вярващи съпровождат чудотворната икона на света Богородица...

20 минути ago

Без военен парад тази година за Деня на храбростта

Празникът ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена...

един час ago
image0 (9K)