Христо Иванов: Да сме готови за отбрана в много по-висока степен!

Настоящата криза в отношенията между НАТО и Русия е показала, че България като държава и общество трябва много по-сериозно да се отнася към своята сигурност и да инвестира във всичките й аспекти, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в Народното събрание.

Още по темата

26 яну 2022 19:30

410

26 яну 2022 19:15

125

“Ние от “Демократична България” бяхме с притеснения по отношение на сектор „Сигурност“ и съвсем откровено го споделихме публично. Тази криза донякъде започна да променя приоритетите и сега се радвам да чуя посланията на премиера”, заяви Иванов след изслушването на министър-председателя Кирил Петков, министъра на отбраната Стефан Янев и външния министър Теодора Генчовска.

Според него настоящата ситуация е извадила на дневен ред колко е важно България да инвестира в сигурността си, която не включва единствено закупуването на техника, а действия на много нива, предава БГНЕС.

„Ние трябва да инвестираме в собствена отбрана. Трябва да инвестираме целенасочено и последователно в сфери като енергетиката, киберсигурност, състоянието на службите и институции, от които зависи националната сигурност. Това включва и борбата с корупцията, която винаги е била огромен портал, през който чужди влияния, основни руски, са влизали в България“, добави той.

Христо Иванов заяви, че дебатът е извадил на преден план ролята на България като член на НАТО, както и ангажиментите ни към алианса.

„Аз съм обнадежден и сигурен, че рано или късно ще кажем на българското общество, че българската сигурност ще се гарантира с НАТО, включително и чрез разполагане на други натовски формирования на наша територия. В това няма нищо страшно. Това е логично. Това е част от развитието на нашия капацитет и именно така трябва да го разглеждаме“, каза той.

„Трябва много по-честно да си говорим за сигурността ни и много по-ясно да разбираме, че ще трябва да инвестираме в нея. Защото има един древен принцип: „Който иска мир, както всички искаме, трябва да бъде готов не за война, но за отбрана“, ако редактираме древните. Ние трябва да бъдем готови за отбрана в много по-висока степен във всички системи“, заяви Иванов от трибуната.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)