Христо Иванов: Хората ще ни бият, ако управляваме с ГЕРБ

За “Демократична България” има два фундаментални приоритета: агресията на Путин с последиците от нея за енергетиката и сигурността и отбраната ни, и корупцията, която също е свързана с Кремъл, заяви пред Дарик радио Христо Иванов.

“Целокупният политически елит с изключение на нас влезе в тези избори с волята да игнорира войната, да не се говори и мисли за нея. Начинът да не се страхуваме е да покажем, че имаме национални съгласия какво да правим, че имаме политики”, каза Иванов. И обясни, че искаме или не, ние сме част от войната, защото два месеца преди нахлуването в Украйна Путин поиска да се преразгледа геополитическата архитектура на Източна Европа и тя да се върне към границите от 1997 г. Отделно, че Москва обяви България за вражеска страна, допълни той.

Според него трябва да се поддържа диалог и да се търси някаква форма на съгласие в новия парламент, за да може да се направят промени в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, за които е необходимо голямо мнозинство.

По думите му обаче се очертава поредния “салатен парламент”, съставен от множество разнородни формации.

„Трябва отрезвяване, фокусиране, скромност и съзнание накъде вървят нещата. Хората очакват конкретни резултати за своя живот. Ние сме против този пореден популистки търг за обещаване на по-високи заплати. Правителството не може да даде тези пари, може да даде инфлация. Начините доходите да се качат трайно и устойчиво са инвестиции и добри работни места. В момента огромни капитали се изнасят от Русия, а България не е конкурентна да привлича тези работни места“, каза съпредседателят на ДБ.

За “Демократична България” принципността по въпроса за участие или не в дадена коалиция означавало отпор на заплахите от Кремъл и борба с корупцията, като двете теми са взаимно свързани.

„ГЕРБ докато са това, което са, дори и да спечелят избори, не могат да управляват. Те се държат все едно 12-те им години управление не са се случили, че не е имало тежък проблем с корупцията”, каза Иванов. И добави, че за ДБ проблемът не е персонален, а системен. “Ние държим да елиминираме системните и институционални предпоставки за корупцията, а не една или друга персона от ГЕРБ. Ще ни бият хората, ако трябва да участваме в управление с тях. За ДПС да не говорим”.

Иванов призова още да не позволяваме България да премине към президентско управление. И че тук дори не става дума за президентска република, в която има парламент, а за такава, която месеци и месеци наред има служебни кабинети без парламент, което е много опасно.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)