Христо Матанов: Единственият досег на македонците с историята е учебникът

Христо Матанов: Единственият досег на македонците с историята е учебникът

След поредната нагла провокация и новото напрежение между София и Скопие – каква трябва да е реакцията на България?

„Ескалацията не е спряла от доста време, поне от 4 години, а и преди това имаше, но тя не се афишираше, защото българите бяха свикнали да си траят. Може би и това е една от причините РСМ да бъде толкова агресивна и нахална, защото са свикнали, че българите ще преглъщат всички неща, които им се поднасят. Във всеки случай виждам каква е ситуацията – тя е повече от ясна, в РСМ искат да поставят нещата на равна основа, ние провокираме, но и вие провокирате“, каза историкът проф. Христо Матанов в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му те са забравили едно от основните правила на демокрацията – нещо може да не ти харесва, но трябва да го търпиш.

Още по темата

24 яну 2023 16:38

118

24 яну 2023 14:01

32

24 яну 2023 12:57

50

„В Северна Македония не ги интересува много кой ще ходи на честванията за Гоце Делчев, кой няма да ходи, но руската намеса ги интересува. И в краткосрочен план явно конфронтацията ще продължи, няма индикации тя да намалее, те не разбират от аргументи. Цар Борис III е фашист, макар че отдавна е доказано, че не е, но какво да им казваш на тези хора, на които единственият им досег с историята е учебникът“, подчерта проф. Матанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че в учебниците пише, че българите са татари, фашисти.

„Това, което ще се иска от България, е да реагира своевременно и адекватно. Тази реакция, която виждаме сега, е полуадекватна, тъй като тя не е постоянно. Виждаме, че има реакция, когато стане някакъв инцидент, после заглъхва. Не нужно да върнем ветото, нужно е да се реагира така, както сега, но това да е постоянна позиция, тъй като антибългаризмът е постоянна позиция в РСМ. А до 15 години сигурно северномакедонците ще изчезнат като общност“, подчерта историкът.

Проф. Христо Матанов смята, че албанците ще ги претопят.

„Ако слушате северномакедонските медии ще видите, че според тях Европа ни подкрепя и стои зад нас, а ние смятаме, че Европа стои зад тях. Може би истината е някъде по средата, не трябва да забравяме за момент, че ние сме член на ЕС и нашата дума тежи повече. Има колеги, които пък смятат, че Северна Македония не иска да влезе в ЕС“, добави той.

Според него съседката ни много лесно се поддава на чуждо влияние.

Вижте видео с целия разговор.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)