Хюман райтс уоч: Унгарското правителство е злоупотребило с лични данни, за да агитира за Орбан

Хюман райтс уоч: Унгарското правителство е злоупотребило с лични данни, за да агитира за Орбан

Дясното правителство на Унгария е злоупотребило с лични данни по време на кампанията за националните избори тази година в полза на управляващата партия “Фидес” на премиера Виктор Орбан. Това се казва в доклад на международната правозащитна организация Хюман райтс уоч (Human Rights Watch), публикуван в четвъртък.

Орбан и неговата партия спечелиха четвърти пореден мандат през април с голяма преднина.

В доклада се казва, че правителството е използвано данните на хора, които кандидатстват за обществени услуги, за да разпространява посланията на кампанията на ”Фидес”.

Дебора Браун, изследовател на Хюман райтс уоч, каза, че действията на властта са “предателство на доверието и злоупотреба с власт“.

“Унгарското правителство трябва да спре да използва лични данни за политически кампании и да гарантира равни условия за избори“, добави тя.

Правозащитната организация е установила, че личните данни са събрани от хора, които са се регистрирали за ваксина срещу COVID-19, кандидатствали са за данъчни облекчения или са се регистрирали за задължително членство в професионална асоциация.

Хюман райтс уоч призова Европейския съюз да установи дали използването на лични данни от унгарското правителство за политическа кампания е в съответствие със законите на Общия регламент за защита на данните на ЕС.

Докладът на правозащитната организация идва ден, след като Европейската комисия предложи милиарди евро от фондовете на ЕС, отпуснати на Унгария, да останат блокирани заради неуспеха на правителството на Орбан да приложи надеждни реформи в областта на върховенството на закона и антикорупцията.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)