Цветанов: Симеонов винаги е защитавал обществения интерес!

„Не смятам, че има криза, която да е свързана с неизпълнение на ангажименти в управленската ни програма“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ

„Не смятам, че има криза, която да е в неизпълнение на ангажименти в управленска програма, ангажименти, които са свързани с коалиционното ни споразумение.“ Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в ефира на БНТ по повод напрежението около скандала с вицепремиера Валери Симеонов.

„Това е едно преекспониране от тези, които са се забързали да идват на власт, без обаче да предлагат алтернатива и без да имат необходимата обществена подкрепа“, разясни той.

Във връзка с думите на вицепремиера Валери Симеонов за майките на деца с увреждания лидерът на ПГ на ГЕРБ заяви, че това са думи, които не трябва да излизат от човек на подобна позиция. „Ние сме отправили призив да не правим подобни изказвания. Ако погледнем действията, дори на вицепремиера Валери Симеонов, мога да кажа, че той винаги е защитавал обществения интерес и решаване проблемите на хората с увреждания с увеличаване на средствата, които да бъдат заделени от държавата“, допълни Цветанов.

„Цикъл от избори не решава проблемите, а само ги отлага и размива“, подчерта той. „Ние се придържаме към изпълнението на плана за действие, който беше подписан от всички участници в този процес. Днес имаше взаимно уважение и респект, както от майките, които наблюдаваха дебата в пленарна зала, така и от това, което направиха народните представители“, подчерта той.

По думите на Цветанов проблемите могат да се решават в диалог или в конструктивен разговор, а не чрез противопоставяне.

„Убеден съм, че декември, когато бъде приет окончателно и Законът за хората с увреждания, и Закона за личната помощ, смятам, че всички отворени теми на дневен ред ще бъдат приключени“, каза лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Според него всяка конструкция е сложна, когато е в коалиционен формат. „Обединени патриоти“ са представени с 3 политически формации и има напрежение, което рефлектира и върху ПП ГЕРБ. Убеден съм, че с подписите, които бяха сложени от всички тези участници в коалиционния съвет, имаме управленска програма, по която имаме поет ангажимент и нямаме никакво отстъпление“, обясни вторият в ГЕРБ.

Цветанов отбеляза, че БВП за 2019 година ще бъде 116 млрд. лева. „Имаме спазване на ангажимента си за увеличаване на доходите на българските граждани – в бюджетната сфера 10%, минималната работна заплата през 2021 да е 650 лева, безработицата да стане 4% през 2021. „Сега имаме най-ниските нива на безработица през последните 15 години“, изясни той.

„Учителските заплати ще бъдат увеличени с 20%. Само увеличението на парите за образование ще бъде около половин милиард. Парите за здравеопазване ще бъдат в повече с 490 млн. лева. Парите за бюджетната сфера за доходите ще бъдат отгоре с още 1.1 млрд. Имаме повече разходи в размер на 5.5 млрд. лева, което означава, че ние няма да увеличим дефицита, няма да задължим някой да плаща след нашето управление. Смятам, че държавата в момента има икономически растеж, който се предвижда да бъде запазен до 2021“, изтъква Цветан Цветанов.


image0 (9K)