Цветан Василев пред сръбски вестник: Не съм престъпник

Сръбският вестник „Курир“ помества интервю с Цветан Василев, когото представя като финансист, приватизирал Сръбската фабрика за стъкло в Парачин, чийто фалит иска, както и като издирван от Интерпол човек, който намерил спасение в Сърбия, бягайки от българската прокуратура.

[ad id=“225664″]

Тема на интервюто в сръбската медиа е съдбата на завода за стъкло в Парачин, чийто собственик беше Василев чрез фирмите си „Рубин“ и „Глас индъстри“. Българинът твърди, че предприятието е затънало в дългове заради атаката срещу КТБ в България и сега прави всичко възможно, за да го спаси.

„Семейството ми и аз не сме престъпници, които се крият в Сърбия. Тук сме, защото вярваме повече на сръбската правосъдна система, отколкото на българския съд. Що се отнася до фабриката, целта ми е тя да се спаси, а не да се унищожи. Смятам, че знам много повече от другите какви са проблемите на фабриката и знам, че освен фалит, за съжаление, няма друго решение. Въпреки това нямам никакво съмнение в потенциала на този бизнес, тъй като потреблението на стъкло в този регион е много по-голямо от производството“, посочва Василев и разказва за ролята и интереса си да приватизира фабриката.

[ad id=“263680″]

Василев казва, че не е получил политическо убежище в Сърбия и че не е отменено искането за екстрадирането му в България. „Дадохме достатъчно доказателства на сръбските власти, че тук става дума за политическо преследване. Ясно е, че има неспазване на човешките права, че в България няма условия за честен процес и поради това ситуацията ми не е решена“, казва той.

Василев говори за запознанството си с бившия президент Томислав Николич на откриването на нова линия на фабриката за стъкло в Парачин и твърди, че няма никакви специални отношения с него, освен такива, каквито всеки представител на управляващите има с който и да е голям инвеститор. Василев твърди също, че никога не е плащал нищо във фондацията на съпругата на Николич Драгица, а тези твърдения са част от кампанията, водена от България и в Сърбия.

[ad id=“236993″]

Василев повтаря и тезата си, че е политически преследван от главния прокурор Сотир Цацаров по нареждане на Делян Пеевски, чийто бизнес по-рано е бил финансиран от Кооперативна търговска банка.

Издирваният от българските власти чрез „Интерпол“ Василев пребивава в Сърбия от 4 години и оттам следи развитието на съдебния процес, в който е обвинен за организатор на престъпна група, фалирала банката и довела до щета за данъкоплатците от над 4 млрд. лв. Съдът в Белград на първа инстанция разреши екстрадицията му още през март 2015 г. Апелативният съд обаче отмени решението и върна делото.

[ad id=“218548″]

По-късно – през април 2016 г. първоинстанционният съд отново разреши предаването на Василев на българските власти, но втората инстанция пак върна процеса за представяне на още доказателства към искането за екстрадиция. Междувременно българската прокуратура промени обвинението и това още повече забави процеса, който и до днес не е приключил.


image0 (9K)