Цветан Цветанов: Демокрацията е в опасност, когато управлява служебен кабинет

„Румен Радев е президентът на БСП. Когато говорим за прозрачност и устои на демокрацията, да припомним коя е най-непрозрачната президентска кампания“, посочи той

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов не одобри обръщението на президента Румен Радев към нацията по повод 10 ноември. „Може би в обръщението президентът Румен Радев визира това, което той направи, когато определи служебния кабинет, да се започнат процедури „на тъмно“, коментира той и допълни, че изказването на държавния глава не е нормално за един обединител на нацията.

„Демокрацията не е в опасност, тя е в опасност при служебен кабинет. Когато се реализират политики „на тъмно“, когато се управлява еднолично в лицето на президента“, заяви Цветанов.

„Сега имаме парламент, имаме опозиция, парламентарно мнозинство. Имаме стабилно правителство и параметри, които ни отреждат до най-развитите държави в ЕС. Премиерът Бойко Борисов вече е цененият фактор за стабилността в Европа. Това дразни президента Румен Радев“, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

„Румен Радев е президентът на БСП. Когато говорим за прозрачност и устои на демокрацията, да припомним коя е най-непрозрачната президентска кампания“, посочи той и обърна внимание, че Румен Радев е единственият президент, който не е идвал в парламента.

Цветанов коментира атаката на соцлидера Корнелия Нинова, която попита от парламентарната трибуна кой в България е подкрепил пакта за миграцията на ООН, както и обръщението на президента Румен Радев към нацията за 10 ноември.

„В този документ се постигна съгласие, защото няма правна обвързаност към държавите, които подкрепят този пакт. Това означава, че всъщност всяка една държава ще може да взима своето решение. Този дебат се водеше и в Европейския парламент“, разясни Цветанов и пожела да уточни: „Искам да попитам Корнелия Нинова какво й е отношението за евродепутатите от БСП, които са част от ПЕС. И Сергей Станишев, и Курумбашев, и Пирински подкрепиха този пакт с гласовете си в ЕП.“

„БСП, отсъствайки от парламента, загубват парламентаризма и това, което имаме като възможност ние да инициираме“ разкритикува Цветанов.

По думите му ролята и ангажимента на управляващото мнозинство е да подсигури кворума.

„Провел съм необходимите разговори с всички, които могат да участват във формирането му. Всички казват, че стабилността на държавата е по-важна от политическото его, което можеш да изразиш в публичното пространство. Чест прави на „Воля“, че въпреки че не подкрепиха бюджета, те участват в парламентарния дебат“, похвали Цветан Цветанов депутатите на Марешки.


image0 (9K)