Цветозар Томов: Всеки има право да гласува, дори да нарушава карантината

„Човек има право да гласува дори когато наруши карантината.“ Това е заявил пред actualno.com социологът и бивш говорител на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

В коментар за предстоящите парламентарни избори на 4 април той посочва, че няма как санкцията за нарушаване на карантината вследствие на коронавируса да бъде свързана с отнемане на избирателни права.

„Ще направя следната прогноза: това, което ще се случи в изборния ден е, че десетки хиляди от карантинираните хора ще отидат да гласуват в секциите, смесвайки се с останалите избиратели. Това може да предизвика всякакви скандали, но никой няма право да ги лишава от правото им на глас. Могат да ги глобяват, но не и да им забраняват да гласуват. И ще настъпи хаос“, смята Томов.

„Очертава се броят на карантинираните и изолираните хора да бъде далеч над 100 000. Това е всъщност най-скандалното обстоятелство на тези избори, защото на практика ние създаваме организация, при която десетки хиляди хора ще бъдат лишени от право на глас. Това е в състояние да компрометира изцяло изборния процес“, убеден е социологът.

„От ЦИК са донякъде прави, че протоколът съответства на изискванията на Изборния кодекс. Така че ГЕРБ, както и другите парламентарно представени партии, преди да упрекват ЦИК, трябва да отговорят на въпроса защо те приеха този вариант на отчитане на изборните резултати, а и тази изборна технология, защото тя поражда преди всичко проблемите. Това комбинирано гласуване с хартиен и машинен вот и поместването на резултатите от едното и другото гласуване в един протокол наистина изключително много ще затрудни секционните избирателни комисии“, твърди Цветозар Томов.


image0 (9K)