Целият политически елит в РСМ е македонистки, а македонизмът е антибългаризъм

„Целият македонски политически елит е македонистки, а македонизмът в същността си е антибългаризъм. В това илюзии не трябва да имаме. Трябва да действаме по-активно, дипломатично, но аргументирано и категорично в контактите си с целия македонски политически елит. Винаги трябва да сме наясно, че срещу нас имаме хора, които представляват едно общество с национална идентичност, създадена на основата на македонизма, който е антибългаризъм“.  Този коментар направи пред БНР журналистът Мартин Минков, бивш кореспондент на медията в Скопие.

Според него България е трябвало да бъде по-гъвкава, защото има много сериозно разочарование в хората в Северна Македония и тяхното отношение към страната ни се променя.

Още по темата

12 ное 2021 08:19

6

27 окт 2021 11:26

111

6 окт 2021 11:35

246

По отношение на евроинтеграцията и на амбицията да се следва европейският път Зоран Заев се ползва с доверие от ЕС, смята Мартин Минков и уточни, че Европа не разчита на алтернатива в лицето на ВМРО-ДПМНЕ, които едва ли не поставят под съмнение Преспанския договор. „Връщането назад би било пагубно за РСМ“.

„Християн Мицкоски прибързано реши, че вече има парламентарно мнозинство от необходимите 61 гласа и поиска вот на недоверие, но нещата не винаги са предвидими на политическата сцена, а особено на македонската. … Не се стигна до падане на правителството на Зоран Заев, не се стигна дори до гласуване, но така или иначе в следващите 90 дни нов вот на недоверие не може да се поиска. Отново прибързано Мицкоски заяви, че поемат курс към предсрочни избори, тъй като няма никакви условия това да се случи“, обясни журналистът.

Според него би възникнала ситуация, която да наклони везните към антиевропейските сили в РСМ, ако до 14 декември страната не получи дата за начало на преговори с ЕС.

По думите на Минков при кратката си обиколка в Атина, Тирана и Скопие премиерът на Нидерландия Марк Рюте е застанал зад началото на преговори на РСМ и Албания с ЕС. „Според албански медии той е бил и доста остър по отношение на становището на България. В Албания са чувствителни, защото те се чувстват жертва, защото не могат да започнат преговори“.

Журналистът подчерта, че Нидерландия и Франция са страните, които първи са спрели РСМ по пътя към Европейския съюз, а сега Хага казва, че не е от тези, които са против приемането на Сверена Македония и Албания в ЕС.

„Макрон иска да изчисти проблема със Западните Балкани в лицето на Албания и РСМ преди поемането на френското председателство на Съвета на ЕС от 1-ви януари 2022-ра. Това е и годината, в която той трябва да се бори за следващ президентски мандат. Воден от своя и на Франция интерес, той демонстрира, че Париж категорично застава зад началото на преговори с РСМ и Албания“, каза Мартин Минков.
 

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)