Цената на пшеницата падна до четиримесечно дъно

Цената на пшеницата падна до четиримесечно дъно

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Цената на пшеницата падна до най-ниското си ниво от четири месеца насам в неделя срещу понеделник вечерта. В някои моменти един бушел (около 27 кг) се търгуваше за 9,26 щатски долара на Сингапурската борса. За последен път цената на пшеницата беше толкова ниска в края на февруари, когато Русия започна агресивната си война срещу съседна Украйна, предава DPA. 

Пазарните наблюдатели посочват като причина за настоящия спад на цените новините от Египет. Твърди се, че страната планира да намали вноса на пшеница.

Още по темата

Според представител на египетското правителство държавата му възнамерява да намали вноса на пшеница с 500 хил. тона годишно. Северноафриканската страна е важен вносител на пшеница от региона на войната. Заради последиците от конфликта доставките не са успешни и се наблюдава рязко покачване на цените на световния пазар. През май един бушел пшеница се търгуваше на моменти за 12,85 долара.

Русия и Украйна са едни от най-важните държави в света, в които се отглежда пшеница. Преди войната двете страни заедно са осъществявали около една четвърт от световната търговия с това зърно.

Войната в Украйна показа взаимносвързания характер и нестабилността на земеделските системи със сериозни последици за продоволствената сигурност, съобщи Световната продоволствена програма на ООН. Броят на хората, които са изправени пред остра хранителна несигурност, е достигнал рекордните 193 млн. през 2021 г., сочат данните на програмата.

Очакванията на САЩ за предлагането и ръстът на цените на пшеницата в четвъртък показаха, че инфлацията при храните продължава в момент, когато индексът за цените на храните на Службата на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) вече достигна рекордни върхове.

Производството на пшеница в Китай, който е най-големият производител в света, се очаква да намалее с 1,4% до 135 млн. тона, съобщи американското министерство на земеделието. Очакванията са за лек спад на производството и в други значими износители като ЕС, Аржентина и Австралия.

Необичайно сухото и горещо време повиши опасенията за по-малките реколти в страни производители като Франция и Индия, а сушата в САЩ и Канада също тревожи фермерите, казват анализатори. „Светът се нуждае от добро време в цял свят, но не го получаваме“, коментира Мат Амерман, брокер за суровините в StoneX.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)