Цените на парното и тока падат заради по-евтиния газ от Русия?

Приблизително 20 на сто от сумата, която сме платили по старите си сметки за парно, трябва да ни върнат топлофикационните дружества заради намалението на цената на природния газ.

Предстои Комисията за енергийно и водно регулиране да изчисли с колко точно ще се намали цената на газа от 5 август м.г. до края на март. Изпълнителният директор на “Булгаргаз” обяви, че намалението няма да е еднакво за всички месеци, пише Труд, цитиран от БЛИЦ.

“В някои месеци намалението ще е 35%, в други – 25%, в зависимост от динамиката на пазара и на котировките”, коментира той.

„70 на сто от цената на топлинната енергия се определя от цената на газа. Така от началото на отоплителния сезон – от октомври до края на март, средното намаление на разходите за газ ще е с 30 на сто. Или сметките показват, че това ще се отрази с близо 21 на сто на крайната сметка за отопление. Редно и справедливо е както “Булгаргаз” ще възстанови суми на своите клиенти, така и по веригата да бъдат възстановени до крайния потребител. Изравняването на сметките за енергия обаче не е в компетенциите на дружеството, а на регулатора“, обясни още Николай Павлов.

От 1 април цената на парното ще се намали с 40,3 на сто. Толкова ще предложи “Булгаргаз” в заявлението си до регулатора – Комисията за енергийно и водно регулиране. При това намаление цената на парното в София трябва да падне с 27% от 1 април, заяви пред “Труд” Еленко Божков, бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране.

„За останалите градове намалението трябва да бъде с около 20 на сто. Разликата се дължи на различната технология, която се използва в различните топлофикации“, обясни той и допълни: „По-евтиният газ трябва да се отрази и на сметките за ток, чрез намаляване на такса “Задължение към обществото”. За битови потребители, които консумират около 300 мегаватчаса на месец, намалението на сметката ще е с около 1-2 лева.“ „За бизнеса обаче намалението ще бъде сериозно“, допълни експертът.

„България ще започне предоговаряне на цената и на азерския газ, чийто внос трябва да започне от октомври тази година.“ Това съобщи изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов. “Договорената цена за доставки на газ от Азербайджан в момента вече е по-висока, но вече има основание за нейното предоговаряне”, каза Павлов.

Към момента договорът за доставка на газ от Азербайджан е вързан с цената на петролните деривати и горивото ще излиза по-скъпо дори от руския внос, а България ще иска обвързване на цените с тези на газовите борси. Договорът за внос на 1 млрд. куб. м азерски газ бе сключен от “Булгаргаз” през септември 2013 г. Доставките трябваше да започнат от 2019 г., но се забави строежът на газопроводите ТАНАП през Турция и ТАП през Гърция и Албания за свързването на находището “Шах Дениз II” с Европа.


image0 (9K)