Цените на торовете падат с 30% спрямо рекорда заради свиването на търсенето

Цените на торовете падат с 30% спрямо рекорда заради свиването на търсенето

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на торовете се понижават от рекордно високите си нива, тъй като купувачите се въздържат от покупки поради ускорената инфлация, съобщава Bloomberg.

Спот цената на азотния тор амоняк, търгуван в Тампа, Флорида, с доставка през юни се понижи до 1000 долара за метричен тон, което представлява спад от 30% спрямо цената за май от 1425 долара за той, според Green Markets.

Въпреки спада обаче цените на амоняка все още са с 87% по-високи в сравнение със същото време преди година, а проблемите с веригата на доставки продължават да предизвикват хаос на световните пазари.

Свиването на търсенето е част от спада при цените. Региони като Югоизточна Азия натежават най-много на ценовото понижение, тъй като местните купувачи не желаеха да плащат за рекордно високите цени на амоняка през април и май, коментира анализаторът на Green Markets Алексис Максуел.

Ценовият спад отразява и намаляващите разходи за производство на амоняк, тъй като европейските цени на природния газ паднаха през второто тримесечие.

Цените на едро за друг вид азотен тор, карбамид, се понижиха с близо 8% в петък в Ню Орлиънс до 585 долара за тон. Въпреки това цените на дребно все още са почти двойно по-високи – 1030 долара за тон.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)