Цените на храните нагоре, олиото е скочило с 54% за година

Цените на основните хранителни продукти са се повишили значително през последната година. Това сочат данните за цени на едно на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Драстично увеличение се отчита при някои зеленчуци. Цените им са скочили от 14 до над 50 %.

Най-масово поскъпване се забелязва при краставиците и морковите. С 54 на сто е скочила цената на литър олио в сравнение с миналата година – от малко над 2 лева, сегашната цена на олиото е около 3,20 лв. Брашното се увеличило с 13%, а сиренето и яйцата съответно с по 8 и 6%.

„Есента настъпва, всичко поскъпва. Пипер си купувам, на 2,50 лв. скъп е за нас, но…“, каза Цветана Славчева пред Bulgaria ON AIR.

„Всичко е забелязано отдавна. Цените се качват само нагоре, това е. На всичко!“, посочи Георги.

Зеленчукопроизводителите пък се оплакват от лоша реколта заради високите температури. Много от стоката бързо се разваля и се налага да се хвърля.

Иглика е в бранша вече над 30 години. На нея също й се налага да инвестира повече. А цените на родното производство се подбиват от вноса.

„Препаратите, които ги продават не са качествени, а ги продават на много по-високи цени. Всичко е качено не 1, или 2 пъти, а 5 пъти най-малко. Всяко едно нещо е качено, а нашата стока не се качва и не можем да разберем как ще стане ние да оцеляваме“, обясни зеленчукопроизводителят Иглика Симеонова.

Клиентите пък намаляват все по-драстично, което допълнително задълбочава кризата в бранша.

„Не 50%, няма хора, наистина няма хора. Не е казано дали е пазарен ден, какъвто и ден да е. Миналото лято също имаше проблем, а това лято се довърши. Няма клиенти!“, допълни тя.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)