ЦИК глобява Волен Сидеров заради непристойно поведение в „Референдум“

Централната избирателна комисия (ЦИК) установи нарушение в предаването „Референдум“ на БНТ1, излъчено на 1 октомври, съобщава news.bg

Председателят на ЦИК трябва да състави акт за установеното нарушение на лидера на „Атака“ и кандидат за кмет на Столична община Волен Сидеров.
Това стана ясно от публикуваното в сайта на ЦИК решение по подадения сигнал на СЕМ за нарушение на условията и реда за провеждане на предизборната кампания.
Проверката на ЦИК е установил непристойно поведение на Сидеров, който е допуснал обидни епитети към водещия на предаването Добрина Чешмеджиева и други участници.
Санкцията за подобно нарушение е между 2000 и 5000 лева като глоба, а при повторно може да достигне до 15 000 лева. Това обясни говорителят Александър Андреев, цитиран от БНР. БНТ ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат от споразумението ПП „Атака“ и тя да няма безплатни и платени участия в БНТ.
Съветът за електронни медии (СЕМ) изрази тревога по повод нарушаване на Споразумението за отразяване на предизборната кампания за провеждане на избори за общински съветници и кметове, подписано между Българската национална телевизия (БНТ) и политическите партии, коалициите от партии и инициативни комитети, одобрено от Централната избирателна комисия (ЦИК).
СЕМ оценяват, че Волен Сидеров си е позволил да „наруши грубо правилата“ за провеждане на политическия дебат.
От Съвета заявяват и че оценяват реакцията на журналистите в БНТ като адекватна и в защита на обществения интерес.
Самият Сидеров обяви, че има намерение да съди БНТ. Той очаква извинение от водещата Добрина Чешмеджиева, че му е спряла микрофона по време на снощното предаване „Референдум“.
Екатерина Захариева призна, че ГЕРБ понася щети от действията и поведението на коалиционните си партньори. Ввъншният министър коментира „политическото шоу“, което сътвори лидерът на „Атака“ Волен Сидеров в предаването „Референдум“ във формата на предизборната кампания БНТ.
Захариева заяви, че Волен Сидеров не прави за първи път такива сцени и това е явно „някакъв негов си начин да стяга електората“. Той обаче не се държал по този начин при коалиционните срещи. Според нея обаче „всички ние трябва да разберем, че не това е начинът“.
Грозните сцени са обида както за гостите в студиото, така и за работещите в телевизията, за цялата журналистическа гилдия и за българските зрители.
Това се казва в позиция на председателя на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов по повод поведението на Сидеров.


image0 (9K)