ЦИК отряза 7 партии от участие в парламентарните избори

На 7 партии е отказана регистрация в Централната избирателна комисия за предстоящите парламентарни избори. Това каза за „Фокус“ говорителят на ЦИК Таня Цанева.

„Отказахме на 6 партии, а в петък на още една. Основните проблеми на партиите с регистрацията беше, че не отговарят на чл. 133 за регистрация на партия и именно: липса на електронен вид на подписката, недостиг на 2500 коректни записа в подписките или в някой от документите“, обясни тя.

Припомням, че 31 формации – 8 коалиции и 23 партии – ще се борят за доверието на гражданите на парламентарния вот на 4 април и за място в 45-тото Народно събрание.

Таня Цанева каза още, че са получени около 27 жалби, като 24 от тях са от ПП „Атака“, от където твърдели, че са лишени от участие в Районните избирателни комисии. Жалбите на партията са били отменени от съда, с мотива, че партията е част от коалиция „Обединени патриоти“.

„Друга жалба, която също беше отменена от съда, беше по отношение на видеонаблюдението в изборния ден. В мотивите на съда се казва, че няма как да бъде нарушено право, което не е дадено с нормативна норма или че по закон няма право застъпници, наблюдатели или представители на партии да осъществяват видео наблюдение“, добави говорителят на ЦИК.

Таня Цанева каза още, че за изборите по време на пандемия се подготвят информационни материали за секционните комисии и избирателите. Маски, дезинфектанти и ръкавици ще има както за служителите, така и за избирателите, които са забравили своите. Ще се следи за дистанция от 1,5 м. между хората. Мерки ще има и по време на предизборната кампания, каза още тя. Цанева обърна внимание, че днес е крайния срок за избиране на съставите на Секционна избирателна комисия, а назначаването им ще е към дата 1 март.

Цанева коментира и проблема с машинното гласуване. По нейните думи неговото предимство е в това, че няма да има невалидни бюлетини. Тя уточни, че гласуването на хартия ще продължи, а гласоподавателите сами ще решават как искат да гласуват. Машини ще има само в секциите с над 300 избиратели

.„Машината за гласуване не позволява да има бюлетини, които да не са редовни. При машинното гласуване, ако човек не гласува за партия, той няма как да премине към втората стъпка, която е гласуване за преференция. Това е предимството на машините, че няма да има невалидни бюлетини“, обясни тя.

Машините се осигуряват по график от доставчика, каза още Таня Цанева.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)