Ципрас обвини жертвите, пристигайки за първи път в опустошения от пожарите Мати

Гръцкият премиер Алексис Ципрас посети едва днес опожарения курорт Мати, седмица след като в бедствието загинаха  поне 93 човека, съобщава greekreporter.com.

[ad id=“225664″]

Премиерът, който пристигна без предупреждение и без присъствието на журналисти, разговаря с жителите и екипите, които все още издирват изчезнали.

Ципрас и неговото правителство бяха обвинени в безчувственост след бедствието. Вместо да се извинява за тази безпрецедентна трагедия, всъщност той критикува жертвите.

От кабинета, включително министърът на отбраната Панос Каменнос, обвиняват хората за изграждането на незаконни жилища, които са били предпоставка за случилия се апокалипсис.

Въпреки че Ципрас прие политическата отговорност за бедствието, досега няма последици за неговото правителство. Експертите по конституционното право заявяват, че когато премиерът поеме отговорност, той трябва да подаде оставка.

Критиците посочват, че катастрофалният пожар в източната част на Атика показва, че за пореден път правителството не е успяло да се справи с голяма криза, включително смъртоносното наводнение през месец ноември в Мандра, Западна Атика.


image0 (9K)