Здраве

Чайовете, които прогонват микробите ни зарежда с витамини и енергия

Няма по-подходяща напитка от чая, когато навън захладнее. Той се приготвя бързо, прогонва микробите, лекува възпаленията на дихателните пътища и ни зарежда с витамини и енергия.

[ad id=“225664″]

1. Джинджифил и лимон за стимулиране на защитните сили

Етеричните масла на джинджифила, съчетани с витамин С на лимона, действат асептично. Те допринасят за изхвърлянето на токсините от организма, подсилват имунната система и се борят с инфекциите. Съвет: кипнете 25 г пресен джинджифил, обелете и нарежете един лимон на кръгчета, които сложете в съд с половин литър вода, покрийте с капак и оставете на котлона за 20 минути. Когато запарката стане поносимо топла, добавете малко лимонов сок и мед. Пийте я топла.

2. Канела срещу хрема

Благодарение на стимулиращото си действие тази подправка помага да се преборим с умората. Антивирусните й и антибактериални свойства предпазват от възпаления на дихателните пътища. Купувайте я в малки опаковки, защото ароматът й много бързо изветрява. Съхранявайте я на тъмно в съд, който плътно се затваря. Съвет: на прах тя лесно се смесва с топло мляко и се получава изключително приятна напитка. Можете да я пиете и като запарка. 4-5 чаши дневно ви гарантират добър ефект.

[ad id=“236999″]

3. Евкалипт, за да облекчите кашлицата

Листата на това растение съдържат евкалиптол – етерично масло, което е мощен антисептик. Помага при кашлица, облекчава възпалението на бронхите и притежава антибактериални свойства. Съвет: запарете евкалиптовите листа (4-5 листа за чаша вряща вода) и оставете да поври 10 минути. Пийте по 5 чаши на ден.

4. Мащерка и градински чай за справяне с грипа

Тонизиращи, богати на витамин А и С, градинският чай, както и мащерката са чудесни лекове при хрема, кашлица, висока температура и грип. Нека отбележим обаче, че и двете не се препоръчват на бременни жени. Съвет: в половин литър вряща вода запарете 4 кафени лъжици прясна мащерка и 4 градински чай (или по 2 от двете билки, ако са сушени). Оставете ги да поврат 15 минути, след което прецедете. Пийте по една чаша сутрин, на обяд и вечер след хранене.

Източник: БЛИЦ

Arhiv

Share
Published by
Arhiv

Recent Posts

Премиерът Главчев ще инициира среща със здравния министър във вторник

Той посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”...

23 минути ago

Един от най-натоварените столични булеварди остава с две ленти

Изненадващите промени в центъра на София покачиха напрежението...

58 минути ago

Градушка колкото орех удари Кърджалийско и Смолянско

Над 20-30 л/кв.м паднаха за час...

един час ago

Австрийската полиция задържа българин, превозвал нелегални мигранти

Мъжът признал, че пътувал до Австрия няколко пъти месечно...

един час ago

МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол

Съставени са 3253 фиша и 801 акта...

2 часа ago

Нов живот за легендарната болница в Радунци, комплексът ще е готов през 2026 г.

Инвеститор ще я възстановява, ще има болнична част и санаториум...

2 часа ago
image0 (9K)