„Черното не става бяло“. Иво Прокопиев отговори на нападки от лидера на ДПС

„Олигарх“, „медиен монополист“, „организирана престъпна група“, „НПО рекет“. Това са част от епитети, които лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ нееднократно употребява през последните месеци по адрес на съиздателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев.

Направи го и по време на откриването на 46-тото Народно събрание, както и на второто му пленарно заседание в петък. В последния случай беше провокиран от декларация на „Демократична България“, произнесена от съпредседателя на коалицията Христо Иванов. В нея той призова следващото управление да остави извън властта ГЕРБ и ДПС, „защото без това ние ще заразим и следващия цикъл на упражняване на власт със същия бацил на тежката корупция“.

„Партията на олигарха и медиен монополист Прокопиев, който чрез медийно НПО рекета си участва във всичките три правителства на Борисов, не може да обвинява в корупция опозиционна партия като ДПС, която не е участвала във властта през целия този период“, отговори му от трибуната Карадайъ.

Малко след това Прокопиев разпространи до медиите свое отворено писмо до лидера на ДПС, в което посочи, че забелязва „нарастваща агресия и манипулативност“ в серия изказвания на Карадайъ, „както и изказвания на други лидери на ДПС“. Издателят цитира няколко изявления по свой адрес на политика и колегата му Йордан Цонев, след което подчертава, че според него те „бъркат“ в преценката си.

Като аргументи Прокопиев припомня няколко големи разследвания на медиите, чиито основател е от 1993 г. Сред тях са „недопустимата концентрация на държавни средства“ във фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ), „непофесионалното управление на Българската банка за развитие (ББР)“, заобикалянето на Закона за обществените поръчки в държавното дружество „Автомагистрали“, както и финансовата пирамида One coin на издирваната от САЩ Ружа Игнатова.

„Никъде в тези журналистически материали няма да откриете и най-малък намек за етническа омраза, или дори дума, насочена срещу членовете и симпатизантите на ДПС. Напротив, те както и всички останали български граждани, са тежко пострадали от модела на „завладяната държава“, който убива потенциала за развитие на България и принуждава младите семейства да търсят поминък в чужбина“, пиша Прокопиев до Карадайъ.

Той добавя, че „на книга“ ДПС и изданията му споделят „сходни либерални ценности“, но вместо подкрепа за свободата на словото, бизнесът на Прокопиев е получил „нескончаема институционална репресия и натиск, която продължи над десет години, защото в модела на „завладяната държава“ няма място за независими медии“.

„Разграждането на този модел, освен с промяна на закони и правила, трябва да стане с последователност и връщане на елементарната порядъчност във всички участници в обществения живот. В нормалната държава не става като в тоталитарната. „Черното“ не става „бяло“, дори и ако се повтори и 1000 пъти от парламентарната трибуна“, завършва писмото на Иво Прокопиев.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)